lauantai 23. helmikuuta 2013

39. Hienoja poneja :)

Eilen oli niin tunnollinen, että blogin kirjoituksen sijaan tein ihan oikeita hommia koneella ja askartelin Connemarayhdistyksen toimintakertomuksen viime vuoden osalta.

Eilen olin reipas myös ponien liikutuksen suhteen. Aloitin Netan läpiratsastuksella. Se jäisi niin kovin mielellään vähän käsijarru päällä pohkeen taakse. Vähän jumpattiin sivusuunnassa sulkujen ja volttien avulla. Molemmille tuli kuuma, mutta hienoja pätkiä saatiin ponista ulos.

Netan jälkeen oli Glown vuoro. Tehtiin käynnissä voltteja molempiin suuntiin. Poni oli yllättävän rento ja tasainen, taipuikin hyvin molempiin suuntiin. Kyttääminen on vähentynyt aika paljon ja kulmiinkin voi jo mennä. Ravissa ongelmia tuottaa edelleen tahdin hukkuminen. Poni jännittyy ja tarjoaa laukkaa tai sitten ravi menee passimaiseksi. Nyt ravia pääsee kuitenkin työstämään sen verran, että tahti löytyy pätkittäin ja muotokin on hyvä. Laukka on parantunut huimasti ja nostot on sujuvia. Kuntoa kaivataan vielä paljon lisää. Muutaman ympyrän jälkeen poni on jo ihan väsyksissä, kun osa ensrgiasta menee ravissa jännittämiseen. Loppuravit meneekin paljon paremmin, kun jalkoja alkaa painaa eikä poni jännity enää. Loppukävelyt käytiin taas maastossa ja nyt tehtiin koko reissu ilman mitään "apuvoimia" ei tarvittu talutusta, ei vetohevosta eikä muitakaan apukeinoja. Poni meni kun pyydettiin sieltä mistä pyydettiin. Käytössä olevaa satulaa täytyy kyllä vaihtaa. Joku on hieman pullistunut...Käytössä on ollut Barsbyn Pony Dressage 4 leveydellä, mutta se jää nyt edestä niin ylös, että siellä istuu ihan takakenossa. Kokeillaan siis Pintoa, joka sopii kaikille tynnyreille. Ainakin ilman ratsastajaa näyttää mallaavan hyvin.

Glow laukkaa
 Samaan putkeen menin vielä Minnin kanssa. Sen kanssa jumpattiin myös volteilla. Hyvin on poni tasaantunut suustaan ja etenee omalla moottorilla. Laukoissa jopa vähän kuumuu. Taivuteltiin ja tehtiin siirtymisiä. Laukkakaan ei ole enää nelitahtista, vaan voimaa on selvästi tullut lisää ja laukka pyörii paremmin. Kyllä me kohta aletaan katsoa sopivia koulukisoja sillekin. Hoitaessa poni on rauhoittunut valtavasti. Kyllä se mahahaavalääkitys on selvästi auttanut. Nyt vaan toivotaan, ettei uusi sitä. Tulee kalliiksi lääkitä vähän väliä...Olosuhteista ei voi olla tässä tapauksessa kiinni. Poni asuu pihatossa hyvin sopuisassa laumassa vapaalla heinällä. Väkirehuja sai vain puoli litraa päivässä (nyt ei ole saanut sitäkään) eikä ole ollut mitään reissuja yms. stressaavaa. Nyt vaan pidetään siis sormet ja varpaat ristissä ja toivotaan, että poni pysyy kunnossa. Mitään ontumista en ole huomannut edelleenkään ja juttelin siitä valmentajienkin kanssa eikä kumpikaan heistäkään ole huomannut mitään, mutta tarkkaillaan nyt jatkossa sitä vielä.

Illalla oli vielä Annan estetreenit Niittyalhossa. Menin sekä Sissillä että Tarmolla. Hyvin reissu onnistui ilman apukäsiäkin, paikanpäältä löytyi onneksi takapuomin avaajaa/sulkijaa. Normaalisti lastaan ponin omin avuin. Ensin opetan ne menemään naruriimulla yksin koppiin. Naru etupuomin ympäri ja itse seison takapuomin vieressä valmiina laittamaan sen kiinni. Nopeasti ponit on oppineet menemään kyytiin ja jatkossa menevät ilmankin naruriimua. Naru vaan kaulalle ja ponit kävelee koppiin. Tätä ei voinut kuitenkaan käyttää, kun reissussa on tamma ja ori. Niitä kun ei ole hyvä päästää nokakkain...Tarmolla alkaa selvästi olla jo kevättä rinnassa, kun enää ei oltu ihan yhtä hiljaa kuin aiemmilla reissuilla, mutta eipä tossa ainakaan vielä ollut mitään ongelmaakaan.

Tarmo oli siis ekalla tunnilla. Mentiin puomisarjoja kiemurauralla volttien kanssa. Ensin ihan ravissa maapuomeina ja sitten laukassa kavaleteilla/ristikoilla. Hiukan poni kiemurteli aluksi, mutta meni kaikki. Kovin se on innoissaan ja mielellään ottaisi laukalle ennen puomia, mutta kuitenkin vähän jännittää ja kiemurtelee. Mielellään lähtee hyppyyn vähän kauempaakin ja hypyt on hyviä. Lopuksi tultiin pieni rata pitkillä suorilla ja kaarevilla linjoilla. Sen poika suoritti kuin mikäkin esteratsu konsanaan. Poni eteni reipasta laukkaa ilman pienintäkään epäröintiä ja imi joka esteelle itse. Kahdessa esteessä oli pressukin "pelottimena", mutta niistäkään ei välittänyt mitään. Fiilis oli aivan mahtava! Nyt vaan pää kylmänä, ettei tehdä liikaa.

Sissi teki hommia myös hyvin, mutta kuski ei ollut ihan yhtä hyvin mukana. Aina kun askel ei osu ihan nappiin, jätän ponin "yksin" ja hyökkään esteelle, ohjat jää löysälle ja ylävartalo menee liikaa eteen. Pitäisi odottaa hyppyä eikä itse hätiköidä. Sissi toimii paremmin vähän isommassa laukassa ja ponnistuspaikat osuu paremmin. Viimeinen rata oli sujuva, mutta ei niin hyvä kuin edellisellä kerralla. Nyt en ollut kuitenkaan lyömässä hanskoja tiskiin kesken valkun...Ensi kerralla taas paremmin.

Tämä päivä meni auton ratissa suurimmaksi osaksi. Pidimme Tikkurilassa Connemarayhdistyksen "tynkäkokousta" vuosikokousta valmistellen. Aamulla ennen sitä siivosin tallin ja illalla reissun jälkeen pidin tunnin kotona. Päivän positiivisin asia oli, kun Minni toimi loistavasti tunnilla. Edestä olisi saanut olla tasaisempi, mutta liikkui reippaasti eikä laukoissa ollut mitään ongelmia! Yhtään jumitusta ei tullut ja laukka oli paikoin jopa turhan reipasta. Varsin lupaavaa =D

Glown tyylinäyte

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti