maanantai 18. helmikuuta 2013

35. Talviloma

Pistän tämän päivän saamattomuuden sen piikkiin...Aamusta olin kyllä reippaana ulkona ennen kymmentä. Tai siis aamutalliin menin jo puoli kahdeksan, ruokin ponit ja nakkasin ne pihalle, mutta siis varsinaisesti pääsin ulos vähän ennen kymmentä. Lapset menivät jo aiemmin, koska Peppi ja Nuutti olivat sopineet ratsastavansa Lillillä ja Fannihan halusi tietysti mukaan. Yhden karsinan sain siivouttua ja sitten jouduinkin auttelemaan lapsia Lillin kanssa, kun Fannikin halusi ehdottomasti ratsastaa. Onneksi sekin pysyy tätä menoa aika pian kyydissä ilman kiinni pitämistä. Kuinka paljon intoa voikaan olla jo 1,5-vuotiaana. Pikku-Neiti olisi vaan halunnut ravata, mutta taluttajalla loppui kunto. Pois selästä hän ei tulisi millään. Siinä on aina pieni neuvottelun paikka...Ratsatuksen jälkeen muksut lähtivätkin Fammulaan hiihtoloman viettoon.

Koko päivä menikin sitten sohvalla maatessa karsinoiden siivouksen jälkeen. Jotenkin taas kaikki ratasatusinspiraatio on ihan hukassa. Alkaisi vaan jo kisakausi kunnolla. Onneksi sentään valkut on säännöllisesti. Ja kevätkin lähestyy.

Illalla ryhdistäydyin sen verran, että ratsastin Glown kentällä. Harjoiteltiin matalammassa ja rennommassa muodossa liikkumista. Käynnissä muoto löytyi helposti ja poni kuunteli oikein hyvin. Rentoutuessaan Glow on todella herkkä istunnalle ja pidätteet menevät todella pienellä keskivartalon jännittämisellä läpi. Käynnissä ja rentona poni myös taipuu oikein hyvin kumpaankin suuntaan eikä nojaa jalkaa vasten. Ravissa jännittyy edelleen ja koittaa tarjota laukkaa. Nyt kuitenkin rauhottui nopeammin kuin aiemmin ja kevyessä ravissakin löytyi matala eteen-alas-muoto. Ravissa vähän punkee vasenta jalkaa vasten, mutta vähemmän kun rentoutuu. Kevennellessäkin saa olla tarkkana, ettei jää yhtään reidellä puristamaan. Muuten poni jarruttaa heti. Harjoitusraviakin työstettiin pätkä käynti-ravi-siirtymisten kanssa. Siinä jännittyi paljon ja ravista häviää tahti. Ravi menee ihan passimaiseksi. Siirtymiset vähän auttoivat ponia rentoutumaan, niissäkin toimi kyllä pääasiassa pelkällä istunnalla. Laukkaa otettiin ihan ympyröillä. Hienosti laukka nousee. Vähän kaatuu sisäjalkaa vasten oikeassa kierroksessa. Vasemmassa kierroksessa punkee varsin voimakkaasti sisälle. Parit pukitkin tuli taas, kun vähän joutui sisäpohkeella käskemään napakammin. Vasen laukka nousee jo käynnistäkin. Glow oli aika väsynyt, vaikka ei menty mitenkään rankasti. Kunto ei kuitenkaan vielä riitä. Pikkuhiljaa edetään siis. Hienosti poni on alkanut rauhoittua kaikessa toiminnassa. Se lähtee miellellään laumasta, seisoo ihan rauhassa käytävällä ja kentälläkin vyötä kiristäessä ja selkään noustessa. Olen vähentänyt lahjontaa leivänpaloilla, kun poni toimii niin hienosti. Enää herkun saa ratsastuksen jälkeen tallissa. Lahjonnasta ja herkuilla palkitsemisesta on paljon hyötyä, mutta en halua jatkaa sitä niin pitkään, että poni kerjää koko ajan. Kiitos menee perille myös rapsutuksina ja kehuina. Herkku on hyvä motivaattori alkuvaiheessa. Kuolaimetkin Glow ottaa jo ongelmitta. Se on kyllä mukava poni!

On niin mukava työskennellä näiden nuorten kanssa pidempiä pätkiä ilman kiirettä. Vaikka tavoite on koko ajan kirkkaana mielessä, rauhassa edetyn alun jälkeen päästään varsin nopeasti oikeaan työntekoon kiinni. Kun perusasiat on hallussa, loppu onkin hienosäätöä ja kunnon sekä lihaksiston rakentamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti