maanantai 21. syyskuuta 2015

362. Laatuponikilpailu 2015

Ei ollut kyllä meidän viikonloppu. Kaksi ponia ja kaksi jumbo-sijaa...

Laatuponikisa järjetettiin tänä vuonna Aulangon ratsastuskoululla Hämeenlinnassa. Lauantaina mukana oli Reino 2-vuotiaiden luokassa. Perjantaina illalla pesin ponin valmiiksi. Onneksi siistittävää ei juuri ollut, kun Poninäyttelystä on sen verran vähän aikaa. Valmistelut jäi vähän viime tippaan eikä Reinoa tullut hypytettyäkään ennen kisaa. Kyllähän se on hypännyt irtona keväällä ja viime syksynä. Aamulla lähdettiin Reinon kanssa kahdestaan liikkeelle seiskan aikoihin. Perillä oltiin hyvissä ajoin ja ehdin katsella muutaman shettiksen hypytyksen. Sain myös värvättyä apukäden Reinon hypytykseen.

Ensin Reinolla oli rakennearvostelu. Sen kanss aoli mukavan leppoisaa olla, kun se oli niin kiltisti. Rakennearvostelu oli kentällä, joka oli hieman kärsinyt vesisateista. Nilkkoja myöden sai juosta upottavassa hiekassa. Onneksi se ei ollut sentään kovin liukas. Odotin ihan kohtuullista arviota, koska se oli kuitenkin saanut hyvät pisteet Hippoksen kehästä Vermossa.

Rakenteen jälkeen hain hypyskamat autolta ja siirryttiin odottelemaan maneesiiin pääsyä. Maneesissa Reino ei juurikaan katsellut tai kytännyt mitään. Irrallaan se oli turhan vetelä. Meni reippaasti kujaan, mutta hypytyksessä olleet raipanheiluttajat eivät oikein olleet tehtävän tasalla. Reino olisi kaivannut pientä kannustausta ja apua kujan aikana. Pienet esteet meni vielä hyvin, mutta kun okseri oli 90 cm, vauhti ei vain riittänyt. Viimeiseen väliin tuli kolme askelta ja poni kiipesi okserin yli lähes paikoiltaan. Seuraavaksi se sitten kielsi sille. Viimeiseksi se tuli pienenä pystynyä sen okserin ja siihen lopetettiin. Askellajit esitetiin toisella pitkällä sivulla vapaana. Kokonaisuudessaan Reino olisi saanut olla paljon energisempi. Kiltisti se kuitenkin toimi.


Arvostelut Reinolle:

Rakenne (Anna Pajanen ja Marjo Sutinen) 
Tyyppi Hyvä rotuleima, Ryhdikäs 8
Pää ja kaula Hieman pieni silmä, hyvänmuotoinen kaula 7,5
Ylälinja Suora lanne 7
Etuosa Hyväasentoine lapa, hyvä säkä 8
Takaosa Lyhyt, luisu lautanen 7
Etujalat Piirteettömät etupolvet, melko suorat liikkeet 7
Takajalat Pienet kinnernivelet, kiverä kinner, suorat liikkeet 7
Käynti Irtonainen, melko matkaavoittava 7,5
Ravi Tahdikas, kevyt, hyvä mekaniikka 8
Yleisvaikutelma 7,5 
Keskiarvo 7,450

Askellajikoe ( Anne-Mari Pekonen, Osmo Metsälä)
Käynti Nelitahtisuus ei aina säily, Liike saisi mennä paremmin läpi 6,0 
Ravi Puhdasta, matalaa, Puutteellinen energia ja eteenpäinpyrkimys 7,5
Laukka Puhdasta, lyhyttä, voimatonta 7,4
Keskiarvo 6,967
Yleisvaikutelma Kiltti, mutta tänään haluton 6,9

Irtohypytyskoe ( Salla Varenti, Irina Kokko)
Hyppytekniikka Tasalaatuinen, saisi ponnistaa terävämmin 6,8
Kapasitetti Melko hyvä kapsiteetti 7
Keskiarvo 6,9 
Yleisvaikutelma Nöyrä ja kiltti poni, joka olisi saanut olla tänään energisempi 6,9

Lopullinen keskiarvo oli 7,054 ja sijoitus 21/21

Mun oli tarkoitus ensin jäädä avustajaksi 3-vuotiaiden hypytykseen, jotta olisin saanut koulua varten tarvittavan suorituksen, mutta Reinolla oli eväät jo lopussa ja väsymyskin painoi aika lailla vähäisten unien takia, joten lähdettiin kotiin. Onneksi kotona ahkerat apujoukot olvat hoitaneet tallihommat, joten mulle jäi enää Baronin pesu ja letitys. Pääsin sentään vähän aikaisemmin nukkumaan. Tosin herätyskin olisi tuntia aikaisemmin.

Sunnuntaina liikkeelle lähdettiin seiskalta. Hyvissä ajaoin oltiin taas paikan päällä. Pari ajokoetta katsottiin ja sitten kierreltiin katsomassa missä olisi rakenne ja askellajikoe. Onneksi kenttä oli vähän kuivunut, koska askellajit esitettiin siellä. Rakenne oli maneesin takana ja siinä pohja oli oikein hyvä. Rakenteessa Baroni esiintyi fiksusti. Kovin hyviä pisteitä sillekään ei suotu. Saisi kuulemma olla ponimaisempi, luusto oli hento, ravi raskasta ja yleisvaikutelmassa maininta selvästä ylikorkeudesta. Tottakai me tiedettiin, että se on selvästi ylikorkea ja onhan niille oma kategoriansakin. Rakennepisteet oli 7,150.


Baronin kuvat: Kirsi Suhonen
Askellajikokeessa Baroni oli todella hyvä. Se oli rento ja innokas. Kuunteli hyvin, liikkui tasaisessa muodossa ja oli muutenkin ihan super. Radallakin se pysyi yhtä hyvänä. Tuntui paremmalta kuin kertaakaan ennen valkoisten aitojen sisällä. Fiilis oli oikein hyvä radan jälkeen meillä kaikilla, arvostelujen saamiseen asti. Kovin montaa hyvää asiaa ei oltu ponista keksitty. Se poikitti kaikissa askellajeissa, vaikkei selkään tuntunut yhtään siltä. Yleisvaikutelmaankaan ei ollut sanottu muuta kuin, että tarvitsee lisää koulutusta ja tasapainoa. Kuka 4-vuotias ei tarvitsisi? Muita arvosteluja kuunnellessa oli mainintaa mukavasta, potentiallisesta tai lupaavasta ponista. Baroni ei sitten vissiin ollut mitään näistä. Vähän jäi kurja fiilis, koska poni teki asiat niin hyvin. Se oli niin kuuliainen. Askellaji pisteet olivat 7,033 ja yleisvaikutelma 7,000. Kokonaiskeskiarvo 7,061 ja sijoitus 12/12.

Lauantain jälkeen olin jovalmis lyömään hanskat tiskiin ponikasvatuksen suhteen ja keskittyä omaan ratsastukseen. Sunnuntain jälkeen olin jo valmis loppettamaan sitten senkin, kun en kerran ollut osannut ponia tarpeeksi kouluttaa ja rakentaa sille tasapainoa. Mutta tällaista tämä on. Yhden/muutaman ihmisen mielipiteitä yhdellä hetkellä, näkemättä aikaa ennen tai jälkeen. Baroni on parempi kuin muut ratsastamani 4-vuotiaat yhteensä, kyllä siitä tulee hyvä, vaikkei laatuponi olekaan. Reinon kohdalla taas parempi valmistelu olisi voinut nostaa hyppypisteitä ja saada siihen lisää energiaa. Kokemuksen kartuttamiseen meni siis tämä reissu ja ehkä tämä fiiliskin vielä kääntyy nousuun.10 kommenttia:

 1. Mun silmään molemmat ponit on vallan upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin :) Ja jos ei ulkoisesti, niin luonne on ainakin 10+ molemmilla.

   Poista
 2. Ihastuttiin kaverin kanssa ihan älyttömästi Reinoon, tsemppiä sille tulevaisuuteen! Harmi kun tallissa ei ole tilaa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reino on kyllä tosi kiva poni ja siitä tulee hyvä. Toivottavasti sille löytyy oma ihminen, joka saa siitä parhaat puolet esille. Täällä kotona menee vähän hukkaan, kun on vain osa laumaa eikä siihen ehditä panostaa kunnolla.

   Poista
 3. Molemmat ovat vain yhden päivän tulokset, vieläpä lajeissa joissa tuomarinäkemykset voivat kääntää kelkan ihan täysin... Tosi ikävää kyllä jos ei yhtäkään positiivista kommenttia ollut paperissa Baronin kohdalla, kyllä nuorten kisoissa lähtökohtien pitäisi olla vähän toisenlaiset. :( Hienoja poikia molemmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee aina arvostelulajeissa. Ei oo yks eikä kaksi kertaa, kun kouluradankin jälkeen prosentit on olleet ihan erit mitä oma fiilis. Mutta sehän on tärkeintä, että hevonen, omistaja ja itse on tyytyväinen suoritukseen ja hevosen kehitykseen :)

   Poista
 4. -Baroni on parempi kuin muut ratsastamani 4-vuotiaat yhteensä-

  Tämä kommentti varmaan miellyttää aikaisempia asiakkaitasi... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei nyt takerruta pikkuseikkoihin ;) Ehkä vähän liioittelin. Millään tavalla ei tietenkään ole tarkoitus väheksyä muita 4-vuotiaita joilla olen mennyt, vaan tuoda esiin, että Baroni on oikeasti todella hyvä ratsastaa. Yhtään sellaista ratsastettavaa ei ole ollut, josta en olisi pitänyt :)

   Poista
 5. En minäkään kuulemma osaa ponia kouluttaa eikä siitä sanottu juuri mitään muuta positiivista kuin että se on kiltti ja helppo. Eikä se kyllä oikeassa elämässä ole sitäkään.. Mutta se on sitten heidän näkemys yhdeltä päivältä eikä se meille merkitse enää yhtään mitään. Ymmärrän kyllä fiiliksesi, itseänikin hetkellisesti harmitti ihan kunnolla kunnes totesin että aivan sama ja käydään sitten kouluradoilla niin kuin tähänkin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän näissä kaikissa karkeloissa on hankalaa, kun tuomarit/muu yleisö ei tiedä tilannetta ennen eikä jälkeen. Tärkeintähän se on, että itse on tyytyväinen ja kehitystä on tapahtunut. Kaikista kurjinta on se, että hyvällä fiiliksellä saa "murska-arvostelut". Poni oli silti hieno :)

   Poista