Jalostusoriit

OHANA DOMHNALL DASH 32 C
Oripäivillä toukokuussa 2013 (kuva: Suomen Hippos/Pirje Paananen)
"Tarmo"
s. 12.7.2009 Hanna Asköf, Suomi
ruunivoikko
sk 145 cm
i Ashfield Cathal Grobdhearg 20 IC
e Aramara Eliza 160 C
ei Ardnasillagh O´Flaherty 5 C

Tarmo on mun suosikkiponeja luonteensa puolesta. Tottakai kevät ja kesä saa nuoren oriin hormoonit hyrräämään, mutta hyvin se pystyy kuitenkin keskittymään työskentelyyn. Tarmo on aina valmiina puuhasteluun, halusi käsittelijä sitä tai ei. Onkin onni, että meillä on ollut jatkuvasti sille painiseuraa, nuorempaa, vanhempaa ja samanikäistä, muuten siitä olisi voinut tulla varsin rasittava. Laumassa poika eleli 4-v kesään asti, kunnes nuoriso alkoi ärsyttää häntä. Syksyt ja talvet menee edelleen nuorison kanssa sujuvasti.

Tarmo hallitsee kärryjen vetämisen alkeet ja ratsastuksen saralla ollaan hyvällä mallilla. Poni on noin tasolla he A ja 110 cm. Esteet ovatkin selvästi ponin intohimo ja se todella nauttii hyppäämisestä. Poni on herkkä ja kuuliainen, mutta välillä liika virta aiheuttaa harmaita hiuksia ja ylimääräisiä loikkia. Koulupuolellakin poni väläyttelee hienoja pätkiä, mutta tasaisuutta ja voimaa tarvitaan yhä lisää. Kenttääkin ollaan päästy kokeilemaan hyvillä suorituksilla. Vain vesi tuottaa vielä ongelmia. Viime kausi on kisattu seura- ja aluetasolla He C-B luokissa, esteillä 80-100 cm ja kentässä harrastetta. Tällä kaudelle tavoitteet on poniratsastajan kanssa 3-tason este- ja kenttäkisoissa.

Oripäivillä 2013 pojalle myönnettiin toistaiseksi voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus. Oriina olo on kuitenkin hieman vaakalaudalla koko ajan, liian sähläämisen takia. Jos orius alkaa häiritä kilpauraa, niin poni ruunataan. Vielä ollaan suurimmaksi osaksi samaa mieltä asioista ja itsellä on halu käyttää ponia jalostukseen, joten vielä toistaiseksi se saa kalleutensa pitää. Edetään päivä kerrallaan kohti kilpaponin uraa. Paljon poni on saanut valmennuksissa kehuja hyppyinnostaan ja tekniikastaan. Siitä tulee vielä hyvä!

Viime kesänä Tarmolle syntyi yksi ratsuponivarsa ja sillä astutettiin kaksi tamma, jotka molemmat jäi tiineeksi. Huhtikuussa syntyi ensimmäinen puhdasrotuinen varsa ja lupaavalta näyttää.

DARK EDITION 31 IC

 lokakuussa 2013
"Ekku"
s. 1993 Frank Farrel, Irlanti
ruunuikonkimo
sk 148 cm
i Aran Flight CSB 873
e Hillside Sylvia CSB 7043
ei Fort Fineen CSB 522

Ekku on tullut Irlannista Suomeen joulukuussa 2012. Irlannissa se on tietääkseni nuorempana ihan kilpaillutkin, mutta viime vuodet viettänyt laumaelämää tammojensa kanssa. Meille herra saapui kesäkuun 2013 lopulla jalostuskäyttöä silmällä pitäen, kun sitä meille tarjottiin. Vaikka pihassa olikin jo yksi ori, päädyimme Ekun ostoon sen sopiessa sitten kaikille meidän tammoille. 

Kotiutuminen kesken astutuskauden vei aikansa. Alkuun poni oli kuin lentoon lähdössä, mutta parissa kuukaudessa siitä paljastui oikein miellyttävä herrasmies. Ratsasteltu sitä on aika säästeliäästi, kun on ollut niin pitkään tekemättä mitään. Tarkoitus olisi saada herra suht säännölliseen työhön, tietysti ponin ehdoilla ja jaksamisen mukaan. Massaa on jo tullut hyvin päälle, vielä vähän lisää lihasta, niin ponista tulee upea. Se tuntuu viihtyvän hyvin ja elo on hyvin mutkatonta sen kanssa. Ori on ratsastaessa todella miellyttävä. Vanha ja kankea se on, mutta eteenpäinpyrkimys ja kuuliaisuus on kohdallaan. Omaan käteen se tuntuu sopivan oikein hyvin ja väläyttelee upeita pätkiä. Välillä tuntuukin siltä, että tämän kun olisi saanut 10 vuotta sitten käsiinsä.

Ori hoitaa jalostusoriin tehtäviä pääasiassa, mutta ratsastuksella pidetään papan mieli ja kunto kohdallaan. Viime kesänä Ekule syntyi neljä varsaa kuudesta tammasta. Nytkin astutettuja tammoja oli kuusi, mutta vain kaksi tiinehtyi. Kesä otti oriille todella koville ja se laihtui taas kovasti. Talven aikana ori on saatu hienoon kuntoon ja se ottaa vastaan tammoja meillä kotona. Toivottavasti tämä kesä on helpompi ja oriille saadaan vielä useampi jälkeläinen Suomeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti