Minä

Minä olen siis 1984 syntynyt ikuinen ponityttö. Kipinä hevosharrastukseen on hyvin pitkälti serkkuni peruja. Hänellä oli omia hevosia ja siellä pääsin silloin tällöin kokeilemaan ratsastamista. Lisäski tietysti kaikkiin ponitalutuksiin piti päästä eri tapahtumissa. Ensimmäiselle oikealle ratsastustunnille pääsin elokuussa 1995 Särvän tallille Paimioon. Siitä lähtien olen ratsastanut säännöllisesti ilman pidempiä taukoja.

Millfield´s Fenella syksyllä 1998
Ensimmäisen hoitoponin sain keväällä 1996, shettistamma Banin. Se oli hapan ja aina sai varoa sekä etu- että takapäätä. Siinä kuitenkin kehittyi hyvin taito lukea ponia. Bani sai myös siinä hoitamisen alkuaikoina varsan, joten pääsin seuraamaan tiineyttä ja pikkuvarsan elämää läheltä. Kesällä 1996 tapasin ensimmäisen connemaran. Serkkuni luona asui kimo tamma Millfield´s Fenella. Vaikka ratsastelin sitä jonkin verran sen loman aikana se ei juurikaan herättänyt suurempaa ihastusta rotuun. Sen sijaan siltä reissulta on jäänyt viehätys oreihin. Serkkuni superkiltti lv-ori oli pitkään "hevosidolini" Banin rinnalla.

Kilpaurani olen aloittanut 1997 keväällä Banilla, luokkana Helppo C:2. Samana kesänä aloitin tallilla käymisen useammin, kun sain alkaa liikuttaa Bania varsomisen jälkeen. Siinä koeteltiin välillä taitoja oikein kunnolla, mutta kesän mittaan poni kuskasi minua vähemmän ja vähemmän. Kärryttelykin tuli tutuksi sen kesän aikana.
Mä, Bani, Tahti ja Katja kesällä 1997

Fochnant Dafydd ja mä 11.10.98
Sinä vuonna syyskuussa opettajaksemme tuli Eija Keskiaho. Eijaa saan kiittää paljosta. Hänen tyylinsä opettaa sopi minulle paremmin kuin hyvin ja aloinkin edistyä juuri oikeaan aikaan. Ratsastus säilyi mielekkäänä eikä mikään tuntunut tärkeämmältä. Banin ja shettisruuna Pelle Hermannin lisäksi suosikkiratsukseni tuli WD-ruuna Fochnant Dafydd, jonka kanssa pääsin myös ensimmäisiä kertoja seurakilpailuihin oman tallin ulkopuolelle. Sijoituksiakin tuli sekä koulussa että esteissä. Banilla sain mennä edelleen paljon myös itsenäisesti ja kävin tallilla viidestä kuuteen kertaan viikossa. Myös Herkkoa ratsastin paljon tuntien ulkopuolellakin ja jotenkin ihmeenkaupalla pysyin aina kyydissä pukkisarjoista huolimatta.

Banilla Metsämäessä 2000
Aloin kilpailla aktiivisesti Herkolla talvella 1998. Banin kanssa sain touhuta todella monipuolisesti ja samalla opetimme Banin varsaa Tahtia mm. ohjasajoon. Bani ja Herkko alkoivat myös treenata raveihin. Vuoden seurattuani treeniä, suoritin itsekin ponikortin. Banilla ajoin muutamia stratteja kilpaa, mutta se ei ollut kyllä mikään raviponi.

Marraskuussa 1998 kuvioihin tuli Lissu. Shettikset pysyivät rinnalla varsin pitkään, niin kärry- kuin ratsutreenissäkin. Ponit alkoivat jäädä kuitenkin pieniksi, joten aloin mennä enemmän Lissulla. Keväällä 1999 olin ensimmäistä kertaa näyttelyissä. Esitin Banin seuramme match showssa. Sen kevään aikana myös ohjasajo tuli tutuksi Kahisaaren Leenan pitäessä meille kurssia siitä. Pidimme myös kaverini kanssa heppakerhoa nuoremmille ponitytöille.

Ekaa kertaa näyttelyssä
Lissun kanssa alettiin treenata esteitä Eijan ohjauksessa ja 22.5.1999 ratsastimme ensimmäiset estekilpailumme tasolla 20-30 cm. Sijoitus oli toinen Banin voittaessa. Marraskuussa selvitimme jo ensimmäisen 90 cm ratamme puhtaasti. Kisoja kierrettin sen jälkeen ahkeraan usein sijoittuen. Isoimmat kisamme olivat Helsingissä ratsastetut Oppilaitosten väliset joukkue-estemestaruudet, joihin Lissun kanssa osallistuimme Paimion yläasteen joukkueessa 90 cm tasolla toukokuussa 2000. Myöhemmin kesällä Lissu päätettiin astuttaa ja se vietti reilun kuukauden Hattulassa Ard Ri Cungan luona. Lissun poissaollessa Kari Vepsä kävi pitämässä kurssia tallillamme ja niitä oppeja on käytetty soveltaen siitä lähtien.

Paimion Yläasteen joukkue v.2000
Lissu ekaa kertaa oikeissa kisoissa

Kesäleirit vedin ensimmäistä kertaa vuonna 2001. Sitä ennen olin ollut isosena parina kesänä ja vetänyt heppakerhon lisäksi alkeistunteja pikkuponeilla. Ponitunnit pyörivät useamman vuoden parina päivänä viikossa ja ne saivatkin nopeasti suosiota. Parhaimmillaan ”vastuullani” oli huolehtia tallin seitsemän shettiksen hoidosta ja liikunnasta. Kesäkuussa 2001 Lissu varsoi tammavarsan Cailin O´Cassiopeia. Vietin melkein viikon tallilla varsomista odotellen, mutta tottaksi Lissu varsoi juuri kun olin käymässä kotona keskellä päivää. Aloin käsitellä Linaa heti alusta lähtien Lissun hoidon ohessa. Samana syksynä, kun varsa oli vieroitettu Lissu siirtyi täysin käyttööni, kun sain sen ylläpitoon. Sinä syksynä opetin Lissun myös ajolle.


Lissu rekiajelulla tammikkussa 2004Keväällä 2002 kotiväki suostui pitkän väsytystaistelun jälkeen ostamaan Lissun minulle. Näyttelyt ja connemarat rotuna alkoi kiinnostaa enemmän kisojen rinnalla. 2003 Lissu kantakirjattiin ja kävimme myös Vermon Poninäyttelyssä ensimmäistä kertaa. Lissun rinnalle olin aloittanut aktiivisesti ratsastaa myös nuorta pv-ruunaa Leichtentritt, jolla pääsin tekemään ensimmäiset He A-kouluratani. Ostin myös ponitunteja varten itselleni pikkuponiristeytyksen, Lillin. Tällä kokemuksella poni olisi jäänyt ostamatta. Se oli sekarotuinen, rekisteröimätön, kesäihottumainen ja lähes kouluttamaton, mutta hyvä siitä tuli ja Lilli viettääkin loppuelämänsä meillä. Samana syksynä aloitin opiskelun Ypäjällä hevosenhoitaja-linjalla.


Opiskelun viedessä suuren osan ajasta päätin kesällä 2004 astuttaa Lissun ja se vieraili oriilla Rockfield Mc Burney. Sinä syksynä tapasin myös mieheni ja onnistuin jotenkin ihmeen kaupalla sotkemaan hänet mukaan ponitouhuihin. Kesällä 2005 oli yksi elämäni hienoimmista hetkistä, kun yhdessä mieheni kanssa saimme seurata ensimmäisen oman kasvatin syntymää alusta loppuun. 19.6.2005 syntyi siis orivarsa Ohana Andromera. Kasvattajanimi Ohana tulee Walt Disneyn elokuvasta Lilo ja Stich: ”Ohana on perhe ja perhe on ketään ei hylätä tai jätetä yksin”. Olin jo täysin hurahtanut varsoihin ja Lissu astutettiin uudelleen.

Asiat eteni nopeaan ja keväällä 2006 vain muutama kuukausi Ypäjältä hevosenhoitajaksi (valjassepäksi) valmistumisen jälkeen meille syntyi pieni tyttö, Peppilotta. Asuimme Tampereella, ponit turvallisesti edelleen Paimiossa. Kesällä Lissu varsoi jälleen orivarsan, joka vaihtoi omistajaa kaverilleni alle viikon ikäisenä. Muutimme myös Paimioon ja aktiivinen harrastus pääsi jatkumaan lähellä asuvien isovanhempien ansiosta. Vielä samana vuonna löysimme oman pikkutilan Perttelistä, jonne muutimme marraskuussa 2006. Mukana oli Lissu, Lilli ja Lissun pojat Kaapo sekä Taavi (Ohana Becksham).Nykyisin valmentaudun aktiivisesti koulussa ja rataesteillä. Myös maastoesteillä ollaan treenattu. Esteillä käydään pääasiassa Kärkkäisen Annan valmennuksissa ja koulussa meitä vahtii Kristina Niemelä. Satunnaisesti ollaan osallistuttu muidenkin valmentajien treeneihin, mutta suurin hyöty tuntuu löytyvän mahdollisimman säännöllisistä valkuista tutun valmentajan kanssa. Annan kanssa ollaan treenattu nyt reilu viisi vuotta ja Krissen kanssa noin neljä ja puoli vuotta. Kilpailen omilla ja ratsutettavilla seura- ja aluekisoissa puomeista 100cm luokkiin asti. Koulussa ollaan menty raviohjelmista helppoon A:han. Nyt kun edetään pääasiassa omilla poneilla, on helpompi asettaa tavoitteita. Ratsutettavat ovat lähteneet koteihinsa takaisin ollessaan siinä 100 cm/he B-tasolla. Kenttää on menty vasta harrastetta, mutta ehkä siinäkin päästäisiin omilla tuttariinkin.

 Omia tähtihetkiä viime kaudelta on menestys Sissin kanssa, joka on täysin itse koulutettu. Kesällä mentiin kaksi starttia kenttää (harraste) ja molemmissa sijoitus. Koulupuolella syksyllä tuli aluekoulukisoissa ensin voitto helpossa B:ssä ja perään vielä 3. sija helpossa A:ssa. Siihen oli hieno päättää kausi. Nyt viedään omaa nuorisoa eteenpäin kohti ensi kauden kisoja.

1 kommentti: