sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Extreme-estevalmennus ja muuta mukavaa

Eilen aamulla mittarissa oli -33 astetta...Kovasti kaikki ennustukset oli luvanneet lauhtuvaa, joten jännityksellä odoteltiin koko aamupäivä miten päivän estevalmennuksen käy. Pakkanen lauhtuikin kymmenisen astetta ja edelleen ennusteet luasivat nopeaa lauhtumista. Valmennus siis päätettiin pitää ja kaikki neljä ponia meiltä pakattiin autoihin. Aikamoista säätöä tämä valkkuiin lähtö isolla porukalla, mutta onneksi lähdettiin. Matkalla mittari näytti edelleen -24 astetta, mutta tehokkaasti ratsastaessa ei tullut kyllä kylmä lainkaan.

Itse olin taas Sissillä. Alkuverkassa tehtiin paljon lyhennyksiä ja pidennyksiä ihan sileellä. Sissi ei oikein toiminut aluksi, vaan oli tosi jännittynyt eikä taipunut tai halunnut kulkea tuntumalla. Riittävän kauan kun oltiin sitekeästi näitä siirtymisiä ja lyhennyksiä tehty, niin poni alkoi rentoutua ja toimia erittäin hyvin. Hyppääminen aloitettiin jumppasarjalla, jossa oli puomi-ristikko-laukka-pysty-laukka-pysty-3 laukkaa-okseri-3 laukkaa ja pysty. Alussa vähän työnsin ponia liikaa ja okseri tuli alas, kun väli jäi ahtaaksi. Sen jälkeen ponnistuspaikat osui nappiin ja meno oli oikein sujuvaa. Parhaimmillaan puomit oli metrissä ja poni vain liiteli yli :). Loputkin tehtävät meni sujuvasti eikä poni ole varmaan koskaan hypännyt näin hyvin. Tai siis mä en oo koskaan saanut sitä ratsastettua näin hyvin ;). Nyt Siiseli pysyi koko ajan pohkeen edessä ja reagoi aina pyydettäessä. Jos halusin, että ponnistaa kaukaa, poni ponnisti kaukaa. Oli se hieno tunne, kun kaikki toimii. Paukkupakkanenkaan ei yhtään haitannut!

Kurjempi juttu oli, että Minni taas päätti ettei hyppää. Jumppasarjaa meni alun epäröinnin jälkeen hyvin ja viimeinen kerta oli jo reipas ja sujuva. Mutta siihen loppui. Seuraavalle tehtävälle kielsi täysin. Ei mennyt, vaikka puomit laitettiin n. 40 cm korkeuteen. Mä menin sitten itse selkään, mutta ei. Aina estettä lähestyessä alkoi vaan jarruttaa vaikka teki mitä. Lopulta puomit oli maassa ja sitten sain sen laukassa niistä yli. Jonkin siis mättää ja pahasti. Raippa ei auta mitään, se ei kyttää tai pelkää, esteet oli niin pieniä, että kävelemällä pääsi yli, päässä oli hackamoret, kaikki piti olla kohdillaan. Annan kanssa sitten pohdittiin, mistä voisi johtua ja kyllä tässä nyt on varmaan klinikkareissu edessä. Selkä olis tarkoitus kuvata, jotta nähdään onko nikamien välit niin ahtaat, että aiheuttaa kipuilua. Yhdellä ponilla tästä samasta isä-emänisä yhdistelmässä ilmeni tällainen ongelma, joten se on heti päälimmäisenä mielessä. Lisäksi ajateltiin, että suolisto olisi hyvä kuvata hiekan varalta ja mahahaavan mahdollisuuttakaan ei voi sulkea pois. Nyt kun sais heinistä laskun tulemaan, ni tietäisi kuinka paljon on rahaa käytössä poni tutkimuksiin. Toivottavasti syy sitten löytyy ja poni saadaan kuntoon, koska siitä on kehittymässä varsin hieno käyttöponi.

kuurainen Minni valkun jälkeen
 Meidän poneista myös Rose oli hyppäämässä ja kyllä sen menoa on ilo katsella. Niin varmasti ja sujuvasti jumppasarjakin meni. Vasta ponin väsyessä tuli pari kieltoa isommalle okserille, kun laukka ei enää pyörinyt niin terävänä. Tästä tulee kyllä tovottavasti vielä isojen luokkien poni.

Tänään oli poneilla kevyempi päivä. Aamusta käytiin Glown kanssa maastossa. Netta oli taas vetoapuna ja nyt tehtiin ihan "oikea" lenkki kunnon ravi ja laukkapätkineen. Tamma oli vähän jännittyneempi ravissa, mutta laukka meni oikein sujuvasti. Glow toimi kuitenkin aivan kuten mikä tahansa muukin poni. Vähän sille tuli hikikin, kun joutui oikein urheilemaan.

Tytöt maastoon lähdössä


Päivällä tallihommien jälkeen oli Sissin vuoro. Sillä oli vähän turvotusta oikeassa etusessa eilisten hyppyjen jäljiltä, joten menin vain askellajit läpi kentällä ilman satulaa (n. 20 min) ja maastokävely päälle. Poni liikkui kyllä ihan puhtaasti ja mielellään. Oli ihmeen rentokin, vaikka tosiaan mentiin ilman satulaa. Liikutuksen jälkeen turvotuskin oli laskenut selvästi. Kylmäsin vielä sen jalan ja poni pääsi takas tarhaan.

Viimeisenä ennen iltatallia Rose ja Tarmo pääsi vielä hetkeksi juoksemaan liinan päähän sivuohjilla. Lauksi kumpikin oli taas aika jännittyneitä, kun ei olla tehty töitä juoksuttaen pitkään aikaan. Kumpikin poni alkoi kyllä liikkua kivasti rentouduttuaan. Vielä tarttis tehdä kyllä töitä irtonaisuuden eteen. Lavat on ei toimi niin hyvin kuin pitäisi. Täytyy koitta nyt juoksutella noita vaikka kerta viikkoon, jos saisi muotoa vähän tasaisempaan suuntaan. Tarmo tarvitsee vielä kyllä paljon treeniä, jotta saisi lisää lihasta varsinkin etuosaan. No ens viikolla pitäis saada kengät jalkaan, ni sitten aloitetaan kärrytreeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti