torstai 14. maaliskuuta 2013

54. Koulutreenipäivä

Eilen sain päähäni, että strtataan Sissin kanssa eka He A -rata 24. päivä Kemiössä. Krissekään ei suunnitelmaa tyrmännyt täysin, joten siihen tähdätään. Tänään siis aloitettiin harjoitukset rataa varten. Periaatteessahan poni on jo pitkään hallinnut tarvittavat kuviot, mutta niiden tekeminen peräkkäin on ihan uusi juttu. Aloitin ihan käynnissä etsimällä keskikäyntiä. Poni oli alkuun taas vähän jännittynyt, joten käynti oli lyhyttä, nenä ylhäällä ja selkä alhaalla. Pikkuhiljaa se siitä rentoutui volteilla ja taivutuksilla. Vasenta jalkaa vasten puskee edelleen ja samalla jumpattiin sitä sulku- ja vastataivutuksilla. Kun käynti alkoi rentoutua, lisättiin kuvioon takaosakäännökset. Aluksi poni taas jännittyi, mutta kummasti rentous palasi, kun kuski lakkasi vetämästä ohjista...Oikealle käännökset oli hieman laajempia, mutta näitä me ollaan tehty kerran ennen, joten ei voi heti vaatia täydellistä käännöstä.

Ravissa ensin keventelin ensin rennosti ja rauhassa ennen raviväistöjä. Väistöissä jää helposti taipumaan kaulastaan liikaa, mutta sekin helpotti, kun kuski lakkasi vetämästä. Väistöaskeleet ja rytmi oli muuten aika hyviä ja poni kuulolla. Myös pysähdyksiä tehtiin radan poikki mennessä. Muutamat teki oikein hyvin eikä korjannut niin usein taakse, mitä yleensä tekee. Peruutuksiakin tehtiin muutamat ja niihin jäi kyllä treenattavaa. En käsitä mihin ne helpot peruutukset on hävinnyt. Viime syksynä ne sujui niin hienosti. Niitä tehdessä ponilta alkoi palaa käämi, joten jatketaan peruutuksia ensi kerralla. Täytyy varmaan ottaa vähän maastakäsin työskentelyä avuksi.

Laukassa tehtiin ensin pituushalkaisijoita. Yllättävän hyvin pysähtyikin, vaikka laukkapysähdyksiä ei olla ennen kyllä kokeiltukaan. Tosin alkoi nopeaan ennakoida ja kuumua. Tarjosi pysähdystä joka kerta, ei laukannut suoraan, vaan yritti tarjota väistöä ja laukan olisi nostanut joka avusta. Tehtiin myös lopputervehdyksen nostoja, joissa laukka tulee siis ravista X-kirjaimessa. Muutama hyvä linja saatiin aikaan, mutta varsinkin nostot pituushalkaisjalla vaatii rutiinia. Tällä hetkellä käyntinostot on paljon parempia, kun niihin on keskitytty enemmän. Lopuksi vielä vastalaukkatreeniä ja lävistäjiä. Pari kertaa vaihtoi, kun alkoi selvästi väsy painaa eikä jaksanut pysyä niin hyvin kasassa, vaan pääsi vähän pitkäksi ja matalaksi. Tosin siinäkin auttoi heti, kun ei jäänyt vetämään, kun poni yritti kaahata. Haastetta tuo nyt varmaan eniten riittävän pienien kuvioiden teko. Meidän kenttä on sen verran iso, että reitit vähän tuppaa venymään. Täytyy varmaan oikein rajata siihen koulurata, että pystyy sitten kääntämään ponia kouluaitojen sisälläkin.
Kankitreenit helmikuulta, pitäis varmaan ottaa uusiksi, että vois joskus kisatakin niillä...
Glowlla oli tänään vuorossa ilman satulaa kenttätyöskentelyä. Poni oli varsin rento ja ravikin oli koko ajan ravia. Pohdin, että haittaakohan se satula, joka meillä on nyt käytössä, jotenkin hänen liikkumistaan. Täytyy koittaa mallaiskohan Rosen penkki sille. Tai sitten mennään vaan ilma satulaa, kunnes poni on missimitoissa ;) Laukkakin oli taas hivenen parempaa, mutta ei ihan niin hyvää mitä jokin aikaa sitten. Vasen laukka nousi kyllä tosi hienosti! Glow ylitti tänään myös ensimmäiset maapuominsa käynnissä ja ravissa. Ne oli kyllä pelottavia aluksi.

Viimeisenä tänään oli vuorossa Rose. Alkuverkaksi haettiin vain rentoa käyntiä ja ravia tasaisessa muodossa. Vähän ponilla oli kiire. Vasemmalle jumpattiin hetki, kun haluaisi kääntää vain korvat sisälle ja pitää niskan jäykkänä ja turvan ulkona. Hetken taivuttelun jälkeen antoi periksi ja taipui kuten kuuluu. Laukassa treenattiin ravinostoja kahvasta kiinni pitäen. Nostoissa venyy helposti pitkäksi ja mulla on vielä tapana heittää ohjat pois. Kahvasta kiinni pitämällä sain käden pysymään paikallaan ja ponin pysymään paremmin paketissa. Rosella oli kyllä muutama eriävä mielipide tehtävästä ja kuumui aika lailla. Vähän väliä koitti syöksyä, että nyt kö laukataan...Onneksi hyviäkin nostoja saatiin lopulta aikaan ilman, että poni räjähti käsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti