maanantai 19. tammikuuta 2015

289. Testitulokset

Viime keskiviikkona olin saanut myöhään illalla sähköpostiin viestin laboratoriolta, johon lähetin poikien jouhinäytteet heti vuoden vaihteen jälkeen. Viestissä ilmoitettiin näytteen saapuneen perille ja tulokset tullevat noin 2-6 arkipäivän sisällä. Ajattelin, että maanantaina alan odotella tuloksia, kun viikonloppu osuu väliin. Lauantaina huomasin kuitenkin illalla, että tulokset onkin jo tulleet. En ihan hahmota miten toi aikaero menee täältä jenkkeihin, joten en osannut tuloksia vielä odottaa.


Tarmon kohdalla tulos oli N/N eli se on täysin terve HWSD-taudin suhteen ja sille voi huoletta käyttää tammoja, joilla geeni löytyy. Ekulta puolestaan löytyi geeni, eli sen tulos oli N/HWSD. Ekku on siis ulkoasultaan terve, mutta jättää tätä geeniä varsoilleen 50 % todennäköisyydellä. Nyt on siis tammanomistajan valinta ottaako riskin, vai jättääkö astuttamatta. Terveen (N/N) tamman kanssa varsat ovat kaikki ulkoasultaan terveitä, mutta puolet saattaa olla kantajia (N/HWSD). Kantajatamman kanssa taas 25% on terveitä (N/N), 50% on kantajia ja 25 % on sitten mallia HWDS/HWSD eli sairaita. Sairaan tamman kanssa taas puolet on kantajia (N/HWSD) ja puolet sairaita (HWSD/HWSD). Luulen kyllä, että sairas on liian vahva ilmaisu tähän, koska varsinaista ongelmaa ei ole Suomessa tullut vastaan. Olosuhteet siis varmasti ovat yksi osatekijä HWSD/HWSD- ponin lopulliseen sairastumiseen.


Nyt olen kerännyt jo tammoiltakin ( Sissi, Kaija, Lissu ja Rose) jouhettestiä varten. Kukkaro oli hukassa viikonloppuna ja luottokortti siinä samalla, mutta jos vaikka tänään saisi nekin laitettua lähetysvalmiuteen. Testin tekeminen siis onnistui, näytteet meni perille jne. eli voin tammojenkin näytteet huoletta laittaa, kun oriit toimivat "koe-eränä". Vähän tietää täytyykö jotain yhdistelmiä "varoa" ja tietää vähän myös varsojen tilannetta geenin suhteen. Meidän Reinon isän luin ainakin olevan mallia N/N eli se on korkeintaan kantaja. Koska se on jo ruuna, niin en sitä aio testata, varsinkin, kun isä on terve. Reino on siis terve joka tapauksessa, oli se kantaja tai ei. Eikä se tule geenejään jatkamaan eteenpäin.

1 kommentti: