tiistai 24. marraskuuta 2015

379. Meillä asuvat

Tänään sain vähän otettua kuvia hevosista, kun keli oli hieman vähemmän surkea. Lunta maassa sen verran, että sitä melkein oli ja aurinkokin pilkahti. Kamera yritti estää kuvaamiset, mutta onneksi akku latautui nopeaan ja ehdin ottaa muutaman kuvan ennen pimeää. Ajattelin siis pitkästä aikaa tehdä yhteenvedon tallin asukkaista. Kaikista ei tullut tarkkaa kuvaa, joten kaivelin vanhoja kuvia tilalle.

Wannebe Fantasy s. 2010 pv tamma, i Quasto e Feria SLO ei Furioso XVIII (ee täykkäri)
Venla elokuussa 2015

Venla on mulla ratsastettavana ja kilpailtavana. Yhteistyötä on tehty 3-v. syksystä asti, eka vuosi oli epäsäännöllistä tekemistä, mutta viimeisen vuoden tamma on asunut meillä ja ollaan päästy hyvin eteenpäin. Olen sisäänratsastuksesta asti tehnyt tamman itse ja yhteistyö toimii hyvin. Venla on vielä varsin keskeneräinen ja herkkyys tuo haasteita ratsastettavuuteen, mutta tykkään siitä todella. Sen ratsastaminen vaatii tarkkuutta itseltä, ei voi vetää eikä puristaa. Täytyy osata vaatia laittamatta liikaa painetta. Koulupuolella epätasaisuus on tällä hetkellä haasteena ja sitä työstetään koko ajan. Kisoissa ollaan menty yksi He B-rata. Esteet on Venlan juttu. Sen emä on kisannut 120 luokkia ja Quasto on jättänyt todella hyviä hyppääjiä. Vielä keväällä mentiin 50 cm tehtäviä ja nyt syksyllä 110 cm rataa. Kisoissa ollaan menty 90 cm ja se tuntuu helpolta. Maastoesteet on meidän suosikkeja myös, vaikka Venlaa jännittääkin vielä aika paljon yksin maastoilu. Ensi kaudella tavoitteet nuorten esteluokissa sekä aluetason kenttäkisoissa. Venla on luvattu mun käyttöön 7-v. kisakauden loppuun näillä näkymin.

Wallstreet Red Velvet s. 2010 FWB tamma i Pin Rock's Black Velvet e Nele v.'t Schardauw ei Papa II

Noppa on meillä myös ratsastettavana. Yhteistyötä on tehty elokuun alkupuolelta ja sen kanss aon aloitettu ihan alusta. Taluttajan päälle ei kävellä, tallissa seistään paikallaan, kaviot voidaan puhdistaa, varusteisiin totuttelua jne. Työskentelyn alkuvaiheista voi lukea enemmän täältä. Noppa olisi tarkoitus saada ensi kaudella kouluradoille nuorten hevosten luokkiin. Se liikkuu todella hienosti ja siinä onkin tekemistä, että opin istumaan ssen liikkeissä. Nopasta tulee mahdollisesti omistajansa kilpuri tai sitten se tulee myyntiin. Riippuu ratsastettavuudesta ja käytöksestä.Resueemeli s. 2008 sh ruuna i Kirman-Jokeri e Resuliisa ei Viesker

Oiva on tallin uusin asukas. Se on tallipaikalla, mutta ratsastan sitä myös muutaman kerran viikossa. Oiva on yrittänyt ravurin uraa ja olisikin olluts iinä hyvä,mutta kahdesti mennyt jänne ei mahdollistanut uran jatkoa. Oiva on siis äiti-tytär-harrasteratsuna. Se on reipas, välillä turhankin, mutta kuitenkin aina kiltti. Kokoa tällä pojalla on lähes 170 cm. Oivan kanssa opetellaan jatkuvasti lisää ratsun kuvioita. Tavoitteena sillä on toimia luotettavana ja leppoisana harrastehevosena niin kentällä kuin maastossakin. Oiva väläyttelee hienoja pätkiä ja osaa liikkua kauniisti sekä rauhassa. Se kuitenkin jännittää helposti ja silloin kiire valtaa korvien välin. Oiva on kiva ja mutkaton asukki.Ohana Cornette s. 2008 C tamma i Pady Melody d'Auxence e Wollpacks Sweetie Pie ei Janus
Netta seuraestekisoissa lokakuussa
Netta muutti takaisin kotiin syyskuun alussa omistajan lähtiessä reissuun muutamaksi kuukaudeksi. Netta on astutettu Tarmolla ja varsa tulee meille. Sitä odotellaan kesäkuun puolessa välissä. Tammalla on pari perhettä ylläpitäjinä tälle ajalle ennen mammaloman aloitusta. Se on käynyt hyppäämässä muutamia pikkuluokkia yleensä puhtaasti ja opettanut tyttöjä oman ponin hoitoon. Vatsa ei vielä ole kovin suuri, mutta aavistus pyöristymistä on havaittavissa. Netta onkin ainoa ensi kesänä varsova tamma meillä.

Ohana Domhnall Dash s. 2009 C ori i Ashfield Cathal Crobdhearg e Aramara Eliza ei Ardnasillagh O'Flaherty
Tarmo elokuussa
Tarmo on nyt tallin ainoa ori. Siitä on varmaan kirjoitettu eniten koko blogin historiassa, joten en viitsi toistaa samoja juttuja kovin paljoa. Se on mun silmäterä ja kultakimpale, johon kohdistuu suuret odotukset esteponina. Nyt sillä on kevyt jakso hierontoineen ja hammaslääkäreineen. Se on kuin mikä tahansa leppoisa ruuna ja Peppikin on voinut sitä nyt huoletta tarhata. Kevättalvi näyttää mitkä ovat Tarmon ensi kauden suunnitelmat. Riippuu lähinnä kuskista.

Aramara Eliza s. 1990 C tamma i Ardnasillagh O'Flaherty e Pilgaards Camilla ei Padraigh of Rosenaharley

Lissu viettää elämäänsä lähes oloneuvoksena. Välillä tytöt käyvät sillä köpöttelemässä. Hyvässä kunnossa se on ja aina yhtä ihana. Lissun ensi talven tehtävä on toimia varsojen vahtina. Nyt se on saanut asustaa vielä tallissa, mutta Liljan vieroitusta ennen saa muuttaa pihattoon. Melko usein tulee mietittyä kuinka kauan Lissu meillä enää on. Toisaalta on ikävä pitää sitä tyhjänpanttina, mutta tällä hetkellä se ei ole millään lailla vaivainen. Rehunkäyttökykykin on vertaansa vailla, kuten kuvasta näkee. Se saa kuitenkin vain heinää ja kivennäiset.

Edenwoods Cassiopeia Cashel s. 2005 C tamma i Monaghanstown Pat e Ellabelles Cashel ei Cloonisle Cashel
Power Cup-finaalissa
Sissi painii enemmän ja vähemmän etujalkojensa nivelmuutosten kanssa. Se jatkaa kisaamista ponikuskinsa kanssa ja aluevalmennusrenkaaseenkin on päästy. Koko ajan haetaan sujuvampaa yhteistyötä ja tarkoitus on edetä koulupuolella. Pientä hyppelyäkin harrastetaan jalkojen voinnin mukaan mielenvirkistykseksi. Sissin on tarkoitus myös luotsata mut läpi ohjaajakoulun kouluratsastusnäytöistä tulevan kevään aikana. Siistostamman ura siintää edessä jossain tulevaisuudessa.

Doyher Ruby Rose s. 2008 C tamma i Rockfield Scarface e Omey Ruby ei Gleann Rua Maxwell

Rose kohottelee kuntoaan varsomisen jäljiltä. Sillä on yksi poni-ikäinen vuokraaja, joka mahdollisesti kisaa sillä ensi kaudella. Myös Peppi on alkanut ratsastella tammaa ja Rose onkin varmaan hänen seuraava kilpaponinsa, ainakin estepuolella. Vieroitus meni hyvin ja tamma alkaa olla samassa kunnossa kuin ennen varsomistakin. Sen luonne on kyllä selvästi tasaantunut ja siitä on kuoriutunut leppoisa lasten poni (aina välillä).

Ilostella s. 2001 sh tamma i Vinha Ilo e Tepastella ei Vinha-Muisto

Piksu on yksi tallin yksäreistä ja kuulunut kalustoon nyt reilu kolme kuukautta. Se toimii harrastekäytössä kuitenkin säännöllisesti valmentautuen ja vähän kisoissakin käyden, koulupuolella pääsääntöisesti.

Lilli s. 1996 rist. tamma i tuntematon e Caramelle ei Ekbäckens Krumelur
Lilli tunnilla elokuussa
Lilli on taas viime aikoina ollut hieman leppoisammalla työnteolla, kun se alkaa jäädä Pepille pieneksi eikä pienemmät lapset ole niin innokkaita ratsastajia. Jonkin verran Lilli tekee tunteja ja Nuutti aina välillä innostuu sillä ratsastamaan. Nuutti on kyllä jo maastoillutkin sen kanssa Pepin perässä ja vähän hypännytkin. Kisaamaan pitäisi päästä, mutta treenata ei oikein jaksettais. Lilli saa kuitenkin olla täällä loppuun asti, oli sillä käyttöä tai ei. Se on kuulunut kalustoon jo 12 vuotta. Lilli viihtyy pihatossa ponilaumassa. Kesäisin se ei juuri tule mökistä ulos kesäihottuman takia. Muovisuikaleet ovessa pitää öttiäiset sen verran loitolla, että kutina pysyy hallussa ilman loimia yms.

Poseidon s. 1996 W ruuna i Casnewydd Showman e Kulltorps Hera ei Greatworth Swordsman
Power cupin aluekarsinnoissa
Possu on täydellinen opetusmestari meidän lapsille. Nyt pukittelukin on jäänyt pois ja Peppi on saanut koko ajan lisää rohkeutta sen kanssa. Hän käy viikoittain Annan valkuissa sen kanssa ja välillä Krissen kouluvalkuissakin. Tämän syksyn aikana eteneminen on tapahtunut harppauksin. Vielä elokuussa hän ei suostunut hyppäämään sen kanssa lainkaan, mutta hyvin menneiden koulukisojen jälkeen halu saada aluelupa oli niin suuri, että hän päätti uskaltaa taas hypätä. Nyt valmennuksissa ylittyy jopa 80 cm esteet. Possulla alkaa kuitenkin selvästi ikä tulla vastaan eikä korkeampia esteitä viitsitä ponilta edes vaatia. Koulupuolella ponilla on edelleen todella paljon annettavaa ja tavoitteena onkin saada nyt ensi kaudelle aluelupa ja aloittaa kisaaminen 2-tasolla helpoissa luokissa. Power Cup olisi mukava tähdätä. Siinä estekorkeus on 70 cm, joka menee vielä helposti. Myös Nuutti ratsastaa Possua jonkin verran ja se toimii siinäkin kuin unelma.

Hagelunds Zeus s. 2008 WM ruuna i Dyfrdwy Stardust e Granlidens Yo Mam ei Twyford My Man
elokuussa
Saku on tallin yksäreitä. Se toimii omistajansa tyttären ratsuna sekä tekee vähän opetusponinkin hommia. Saku on welshmäiseen tapaansa sievä kuin karamelli, hieman pullea sellainen. Luonteeltaan se on todella kiltti ja mukava poni. Tosin osaa se käyttää tilannetta hyväkseen ja sopivalla hetkellä vetää päänsä alas, jos työnteko ei maistu. Saku elelee Possun ja Lillin kanssa pihatossa.

Tralla s. 2003 eestinhevonen tamma i Torm e Arita ei Askar

Martta on yksityinen ja kuuluu samalle perheelle kuin Piksu ja Saku. Se toimii myös monipuolisena harrasteponina ja on vähän kisannutkin. Tällä hetkellä Martta etsii uutta kotia. Martta asustaa pikkuponien kanssa pihatossa ja toimii siellä ylimpänä käskynhaltijana. Se on poni, joka vaatii vähän huumorintajua ja kärsivällisyyttä, vaikka onkin kiltti.

Ohana Elegance s. 2011 C tamma i Hagens Ryan e Woolpacks Sweetie Pie ei Janus

Kaija hoitaa vielä varsaansa ja opettelee samalla ratsun arkea. Se on äärettömän kivalla luonteella varustettu nuori neiti. Sille koitetaan vähän saada tässä lihasta ylälinjaan ja koulutusta viedään pidemmälle, jotta tamma olisi valmis muuttamaan uuteen kotiin varsan vieroituksen jälkeen. Kaijan myyntiin on päädytty, koska sen luonne on turhan leppoisa kilparadoille ja rakenne hieman liian kevyt omaa jalostuskäyttöä ajatellen.

Ohana Highest Hope s. 2015 C tamma i Ohana Domhnall Dash e Doyher Ruby Rose

Hilla on meidän tuleva mammanmussukka, toivottavasti myös kilpaponi ja siitostamma. Suku on ainakin kohdillaan kuten myös luonne. Se on itsevarmaolematta röyhkeä. Aika näyttää kuinka hyvin tämä neiti täyttää haaveet. Miellyttävä harrasteponi siitä tulee sitten ainakin. Nyt Hilla keskittyy vain kasvamiseen ja leikkimään Liljan kanssa. Välillä päästellään kentällä juoksuvirtoja pois ja tietysti treenataan harjaamista, talutusta ym. joka ponin perustaitoja.

Ohana Highlight s. 2015 C tamma i Dark Edition e Ohana Elegance ei Hagens Ryan

Jääkarhua muistuttava pikkuneiti Lilja on tallin nuorin asukki, vasta 5 kk. Vieroitusta tähdätään joulukuun loppupuolelle. Liljasta on alustavasti kaupat sovittu, mutta hän on jäämässä kotiin asumaan ensi kesään asti. Liljan on supersosiaalinen ja kiltti lapsi. Mahavaivatkin alkaa olla voiton puolella ja tamma on saanut hyvin massaa.

5 kommenttia:

 1. Tää oli kiva postaus :) Hevosten nimiä kun vilisee kirjotuksissa. Nyt pysyy paremmin kartalla. Kuinka iso pihatto teillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on pari tehty aikaisemminkin, mutta kalusto on taas vaihtunut sen verran, että päivitys oli paikallaan. Meillä on kaksi pientä pihattoa. Kummassakin 20 neliön mökki ja ehkä noin 15-20 m x 50-60 m tarha. Toisessa asuu siis neljä pikkuponia ja toisessa yksi tamma ja kaksi varsaa.

   Poista
 2. Samaa mieltä yllä olevan kanssa, kiva postaus :) Paljon mukavalta kuulostavia hevosia ja poneja teillä siellä!

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva postaus, mulla on ollut välillä haasteita hahmottaa kukas poni nyt menikään ja mihin suuntaan :)

  VastaaPoista
 4. Magee kuva susta ja Venlasta!
  t.Hanna T.

  VastaaPoista