maanantai 29. joulukuuta 2014

280. Geenitestejä

Connemaroilla on puhuttu paljon HWSD-taudista. Lyhenne tulee sanoista Hoof Wall Separation Disease ja se on eräänlainen kavion irtoseinämäisyys -ongelma. Se on geneettinen muunnos, joka periytyy vahvasti, mutta resessiivisesti. Geeni pitää tulla siis molemmilta vanhemmilta, jotta varsa sairastuu. Lisäksi tautiin vaikuttavat varmasti olosuhteet ja ruokinta, koska Suomessa tätä ei ole tullut vastaan. Olen meidän kengittäjääkin haastatellut ja näyttänyt kuvia siitä millaisesta vaivasta on kyse, mutta hänkään ei ole törmännyt siihen. Tautia on lievempänä ja pahempana, toiset pystyvät ongelman kanssa elämään ja toiset joudutaan lopettamaan. Sitä esiintyy jo ihan pienillä varsoillakin, jos taudin omaavat. Paljon on korostettu myös sitä, että taudin kantajia ei pidä sulkea pois jalostuksesta, vaan kantajat ja sairaat voi huoletta yhdistää terveen ponin kanssa.

Tältä näyttää HWSD-taudista kärsivän kaviot ( Kuva alla olevasta fb-ryhmästä)
 Lisää tietoa, kokemuksia ja kuvia löytää ainakin tästä fb-ryhmästä.

Taudin aiheuttava geeni on paikallistettu ja siihen on nyt kehitetty geenitesti. Suomessa on nyt yksi ori tähän mennessä testattu: Calvin Klein ja se on terve tämän taudin suhteen. Tänään päätin ottaa selvää asiasta lisää, kun jäsenlehdessä oli linkki testejä tekevään laboratorioon (http://www.vgl.ucdavis.edu/). Services-kohdasta horses-kuvakkeen alta löytyi HWSD-testi. Sieltä luin ensin lisäinfon, jonka jälkeen aloin tehdä tilausta. Ensin piti rekisteröityä käyttäjäksi. Sen jälkeen pääsin tekemään ponikohtaista tilausta. Päätin testata ensin noi orhit, jotta hätäsimmätkin tammanastuttajat ja suunnittelijat ovat tilanteen tasalla. Koska en ole aikaisemmin mitän tällaisia tehnyt,en myöskään uskaltanut pistää koko porukan testejä matkaan. Hinta on kuitenkin 40$ per poni. Tein siis Ekulle ja Tarmolle lomakkeet. Kun tiedot oli kohdallaan siirryin maksamaan. Se hoitui ennakkoon luottokortilla. Vastaukseksi sain sähköpostiin lomakkeet, jotka printataan ja lähetetään jouhinäytteiden mukana laboratorioon. Testiä varten pojat joutuvat luovuttamaan 20-30 jouhta juurineen. Lomakkeissa oli oikein paikat jouhille: juuret tähän, teippaa tästä ja loppujouhet tähän. Otan huomenna kuvat niistä lomakkeista vielä jouhineen.

Mielenkiinnolla sitten odotellaan tuloksia, kunhan saadaan jouhet postiin. Jos kaikki sujuu ongelmitta, niin haluan testata oriiden lisäksi Lissun, Sissin, Rosen ja Kaijan. Kun tammat ja oriit on testattu, niin tulevien varsojenkin tautitilannetta pystyy päättelemään. Varsinkin, jos kaikki olisivat terveitä. Hyvät kaviot noilla kaikilla ainakin on eikä lohkeilua juurikaan ole havaittavissa kuin kenkien irrotessa niin, että naulat repivät kaviota mukanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti