lauantai 27. joulukuuta 2014

278. Katsaus vuoteen 2014

Joulun ajan olen pitänyt lomaa, tai niin lomaa kuin voi pitää, jos kotipihassa seisoo 18 hevosta. Hommat tallissa on jätetty vain pakollisiin. Yksi tuttu totesikin, että sillä ei ole mitään väliä mitä tekee joulun ja uuden vuoden välissä, vaan se merkitsee mitä tekee sitten uuden vuoden ja joulun välissä. Lapset on viettäneet pyhät Fammulassa ja itse olen pääasiassa keskittynyt sohvalla köllötykseen ja suklaan syöntiin. Akkujen latailua. Onneksi koululaiset ovat näin lomalla käyneet ahkeraan liikuttamassa poneja. Mutta nyt kuluneeseen vuoteen.

TAMMIKUU

Vuosi alkoi heti yhden ponin myynnillä. Kasvattimme Ohana Flannacan muutti Pohjanmaalle. Tammikuussa valmennukset jatkui koulu- ja estetreenien parissa ja kauden ekat kisatkin käytiin hyppelemässä heti tammikuussa Minnin ja Rosen kanssa. Reinon vieroitus osui myös vuoden vaihteeseen ja se muutti asumaan Reetun kanssa Kaken lähdettyä. Rikoin myös meidän läppärin pudottamalla sen sohvalta. Tarmo oli alkuvuodesta kuin pommi ja säikkyi kovin muita. Minni taas oli oikein hyvä ja toimiva, paitsi sopivaa kuolainta etsiskeltiin. Reetulla aloitettiin ohjasajoharjoitukset tammikuussa. Pantsun valkussa käytiin Rosen ja Tarmon kanssa.  Possu alkoi pukitella Pepin kanssa hypätessä.


HELMIKUU

Tarmon kanssa käytiin Kauppisen Minnin kouluvalkussa ja poni oli varsin haastava poukkoillessaan joka suuntaan. Ekkua ehdin myös ratsastaa jonkun verran, pääosin ilman satulaa askellajit läpi. Tarmoa ratsasti vielä Jemina. Annan ja Krissen valkuissa treenattiin tämäkin kuukausi säännöllisesti. Helmikuulla Tarmon kanssa otettiin ekat isot hypyt ja normaali treenikorkeus oli siellä 90 -100 cm tasolla. Ohjelmassa oli myös Piian valkku, jossa myös kaaduttiin esteellä. Muuten homma alkoi toimia viimein Piiankin valkuissa ja poni alkoi saada kehuja. Helmikuullekin mahtui kisat, käytiin seurakoulukisoissa Somerolla Rosen ja Possun kanssa. Rosen kanssa mentiin A: ta ei niin hyvillä prosenteilla. Hiihtomlomalla pidettiin leiriä meidän ponien vuokraajille ja käytiin ajamassa Minnilläkin pitkästä aikaa. Minnillä alkoi myös hypyt kulkea pitkästä aikaa. Sissiä käytiin moikkaamassa Tampereella, kun se pääsi tutustumaan EkoHepo-kuntoutuskeskukseen. Helmikuulle mahtui myös toiset koulukisat Koskella, jossa oli mukana Possu, Rose, Minni, Tarmo ja Netta. Minni voitti nuorille rajatun K.N.Specialin ja Tarmo oli toinen, mutta prosentit oli surkeat ja radat pinkeät.

Peppi ja Lilli Hevoskulman mannekiineina

MAALISKUU

Maaliskuussa päästiin pitkästä aikaa Airan istuntatreeneihin. Reetu ja Reino kävivät irtohyppäämässä Somerolla. Ratsutettavia on ollut muilla talleilla koko alkuvuoden ja yhden yksärin lähdön myötä myös kotipihaan tuli pitkästä aikaa ratsutusprojekti. Valkut jatkuivat kotona, Niittyalhossa ja Ratulla. Jemina meni edelleen Tarmolla ja Anni meni muutaman treenin Possulla, kun se otti tavaksi pukittaa Peppiä alas esteen jälkeen. Minni ja Lilli teki talutusratsastuskeikan. Helsingin messuilla oltiin mukana Connemarayhdistyksen kanssa ja Minni ja Netta olivat esiintymässä Rotujen taistossa. Estekisoissa käytiin muutaman kerran, enimmäkseen lasten ja pikkuponien kanssa, mutta myös Minni kävi hakemassa kokemusta 80 ja 90 cm luokista. Tarmokin kävi hyppäämässä yhdet kisat, joista toinen sija 90 cm luokassa. Sissi kilpaili hienosti Oonan kanssa saavuttaen kvaalit kansallisiin kisoihin. Tarmo kävi treenaamassa jälleen yös Piian valkussa. Alkuvuosi oli itselle vaikeaa jaksamisen kannalta, mutta kevättä kohden alkoi selvästi helpottaa. Myös omien ponien saamat kehut, talli- ja ratsutuspaikkojen kysyntä sekä motivoituneet oppilaat saivat jaksamaan huonoina hetkinä.

Messuponit Minni ja Netta


HUHTIKUU

Huhtikuussa kotipihassa hevoset vaihtuivat, kun maaliskuun ratsutettava vaihtui kahteen uuteen, tosin toinen tuli ajo-opetukseen. Reetukin sai kärryt perään ja kävi mätsärissä käyttäytyen mallikkaasti. Tarmolla oli vähän hyppytaukoa välissä ja Anun estetreenit alkoi pyöriä kotikentällä. Ponioripäivillä esiintyi kasvattimme Exellence, mutta lupia ei tullut. Koulu- ja estetreenit jatkui edelleen viikottain. Tarmo on ollut koko alkuvuoden sitkeä ja epätasainen edestä. Airakin kävi taas tässä kuussa ja Ekku pääsi treeneihin mukaan. Tampereen messut käytiin läpi ja Sissi oli esiintymässä siellä. Aluekisakausikin avattiin Rosen kanssa. Reino ruunattiin samalla kun ajo-opetukseen tullut varsakin. Huhtikuusta eniten mieleen jäi kuitenkin maailman parhaan tallikoiran Iisan poismeno. Sen elämä loppui niin yllättäen. Edelleen meinaa tulla itku, kun katsoo Iisan pojan pentujen kuvia. Ikävä on kova.TOUKOKUU

Toukokuussa alkoi molemmilla pojilla astutuskausi ja pihaan tuli lisää ratsutettavia (kolme). Myös Tarmo aloitti aluekisauransa ja ruusukkeitakin saatiin niin seurakoulukisoista kuin alue-esteiltäkin. Ruokkiminen alkoit tuottaa haasteita, kun Tarmo ei malttanut syödä kunnolla. Minni meni ekat He A-starttinsa. Rose tiinehtyi heti ekoista astutuksista, mutta samalla sen takapää alkoi liikkua huonosti aina välillä ja sen kanssa painittiinkin koko kesä. Lissunkin astutukset aloitettiin. Reetu toimi ensin hienosti kärryjen edessä, kunnes sattui pikku äksidentti juuri ennen laitumelle lähtöä. Vähän loukkasin omaa selkääkin siinä. Pihattoprojekti saatiin myös käyntiin. Aira kävi jälleen ja samalla hänen miehensä sai mun selän kuntoon. Esteitä maalailtiin ja Tarmo pääsi ekaa kertaa maastoesteille. Treenit Netan kanssa alkoi myös kesän kisoja ja breedersiä ajatellen.


KESÄKUU

Isolla osalla alkoi laidunkausi kuun vaihteessa. Kotiin jäi lähinnä ratsutettavat ja omat ratsastettavat. Netta ja Minni meinivät useammat aluekoulukisat, mutta prosentit jäivät kaikista alle odotusten. Minni oli epätasainen ja Netta tahmea. Tarmolla strtattiin ekat kenttäkisat, jotka päätyi hylsyyn vedellä. Ekun astutukset alkoi olla työläitä ja sillä oli tammojakin neljä yhtä aikaa. Ratsutettavista muutama kotiutui ja pystyi keskittymään paremmin noihin omiin.Tarmokin starttasi ekan metrinsä.


HEINÄKUU

Ekun siemenen laatu käytiin tutkimassa, kun tammat eivät vaan tiinehtyneet. Astutukset jatkuivat edelleen ja loppukuusta pari tammaa vaihtoikin toiselle oriille. Minni- poni saatiin myytyä ja valkut jatkui. Myös Aira pääsi taas käymään. Poneilla oli virallinen mittaus. Kisoja oli vähemmän, mutta kuun lopulla Netta oli vihdoin oma itsensä ja napsi sijoituksia kouluradoilta. Loppukuusta myös yksi suokkiratsautettava tuli Laatuarvosteluun valmistautumaan. Rose sairasti jonkun ähkyn tyyppisen ja vietti viikonlopun tehohoidossa Viikissä. Varsa pysyi onneksi mukana ja poni hengissä.


ELOKUU

Elokuulla oli Ohjelmassa kauden päätavoite Ponibreeders. Minni vaihtoi kotia juuri ennen, joten se jäi osallistumatta, mutta Netta meni koulua ja Rose sekä Tarmo hyppäsivät. Ei menestystä, mutta hyviä ratoja. Tammoilla alkoi laidunloma. Ekkukin sai viimein pari tammaa tiineeksi ja Tarmolle tuli toinen tamma, joka tiinehtyi onneksi sekin heti. Poninäyttelyssä oli Reetun juhlaa,kun se palkittiin RP-nuorena. Ekun osallistuminen peruttiin, kun se laihtui niin rajusti kesän aikana. Tarmo kävi taas kenttäkisoissa ja nyt saatiin hyväksytty tulos, vaikka vesi tuotti edelleen ongelmia. Lissukin kävi "vieraissa", kun kokeiltiin sille nuorempaa oria. Se tiinehtyikin. Kaijan kaupoista sovittiin ja tamma jäi kotiin tiineenä Ekusta. Tarmolla kävi yksi kokeneempi poniratsastaja kokeilemassa sitä, mutta aikataulullisista syistä se ei sitten onnistunut kuitenkaan. Kuun lopussa oli vielä Rotunäyttely. Sieltä ei suurta menestystä, mutta Tarmo oli todella tuhma. Keltainen kortti sille.


SYYSKUU

Suomenratsujen kuninkaallisissa 4- vuotiaan ratsutettavan kanssa selvitettiin tehtävät kunnialla, vaikkaei menestystä tullutkaan. Netta kantakirjattiin ja Reino ja Reetu kävivät varsanäyttelyssä. Reino yllätti ja palkittiin I-palkinnolla. Pihattoprojekti saatiin valmiiksi. Anni aloitti yhteistyön Tarmon kanssa sekä Annan treeneissä että Piian treeneissä. Airakin kävi taas ja uusi ratsutettava saapui edellisen lähdettyä. Suru-uutisiakin tuli, kun Netan ja Kaijan emä Snutten oli lopetettu.Isoin shokki oli erittäin pitkäaikaisten yksäreiden muutto maneesitallilleja sen myötä meinasi epätoivo iskeä. Ratsutettavia oli onneksi tulossa kohtuu hyvin.


LOKAKUU

Lokakuussa oli Laatuponikisa Porissa Tarmon ja Reetun kanssa. Tarmo oli hyvä, Reetu ei. Anni jatkoi Piian treeneissä Tarmon kanssa ja Reetun kaupoista sovittiin. Talliin saatiin uusia asukkeja. Kaijan kanssa kokeiltiin jo vähän hyppäämistäkin. Kovasti tuli mietittyä homman lopettamista myös. Tarmon kanssa kävin sentään yhdet aluekoulukisat He B:0 ja tuloksena tavoitellut yli 60%. Ekku alkaa onneksi taas lihoa. Horse Showssa käytiin pitkästä aikaa katsomassa. Tarmolla alkaa muoto vakiintua ja löytyä eikä se ole enää sitkeä edestä.MARRASKUU

Sissi kotiutui hienon kisakauden jälkeen. Anni ja Tarmo menivät ensimmäiset kisansa Ypäjällä 90 ja 100 cm, molemmista 4 vp. Myös Piian treenit mahtuivat kuvioihin. Reetu ruunattiin uutta kotia varten. Aira kävi meitä treenaamassa. Tarmo naapsi sijoituksen seurakoulukisoista ja Annin kanssa seuraestekisoista 100 cm luokasta. Sissin kanssa pääsin pitkästä aikaa myös valkkuun sekä Annan että Piian valvovien silmien alle. Tarmon treenit sujui tosi hyvin, mutta Sissin kanssa on hakemista. Sissille löytyi myös oma poniratsastaja Olivan siirtyessä puikkoihin Rosen jäädessä pikkuhiljaa kevyemmälle. Ratsutettavia on edelleen useampia ja talli täyttyi taas kuun lopussa.JOULUKUU

Kelit ei suosineet koko kuukauden aikana ja ne haittasivat ratsutuksia. Siitä huolimatta ponit edistyivät ja sain olla tyttyväinen tuloksiin. Vaikeaa on ollut jaksamisen suhteen. Tarmon onnistumiset on auttaneet kuten myös Sissin ja Olivian yhteistyön paraneminen. Reetu muutti utteen kotiin hyvin toipuneena ruunauksesta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti