perjantai 21. helmikuuta 2014

204. Kilpaponeista

Hevostallinettiä lukiessa tulee usein mieleen paljonkin aiheita tänne kirjoituksiin. Hirveästi tekisi mieli kirjoittaa sinnekin suoraan, mutta olen todennut, että parempi olla hämmentämättä soppaa enempää. Mulle riittää, että omassa päässä on tavoitteet kirkkaana ja tulevaisuudessa tulokset puhukoot puolestaan. Parempi, ettei "lupaile liikoja, vaan tekee enemmän ja puhuu vähemmän.

Nyt siis keskustelu käy kuumana suoritusponeista, nimenomaan connemaroista.  Kenen kasvattajan ponit on suoritusponeja ja kuku kasvattaa näyttelykehissä pönöttäjiä. Tai nyt tulos on hyvin lähellä sitä, että kaikki kasvattaa näyttelyponeja. Kun joku nimetön menee mainitsemaan minkä tahansa kasvattajan, niin se tyrmätään heti. Ei sen poneilla ole ponikuskeja, ei sillä ole kansallisia tuloksia. Ei se poni kelpaa, kun ei ole sen kasvatti... Fakta on se, että Suomessa kisaa tällä hetkellä (tai viime kaudella) yksi kotimaan kasvatti (ja nyt siis puhutaan VAIN connemaroista) kansallisilla radoilla: Doyher Bay Boy (joka sekin on huono, koska ei voita 125 cm luokkia...).

Kasvattajan harteille sysätään valtava vastuu, koska onhan se kasvattajan tehtävä saada niitä poneja kilparadoille. Matkalla on vaan aika monta muuttujaa ennen kuin poni päätyy (jos päätyy) sinne asti. Ensin valitset vanhemmat tulevalle kilparatojen kuninkaalle/kuningattarelle ja toivot, että sieltä syntyy terve ja järkevä varsa. Sitten varsa joko myydään tai se jää itselle kasvamaan. Mitä jos uusi omistaja ei olekaan lainkaan kiinnostuntu kilpailemisesta/ponin kilpailuttamisesta? Taas meni yksi varsa "hukkaan". Pitää siis tehdä niin paljon varsoja, että joku menee kilpailuista kiinnostuneelle omistajalle. Oletetaan nyt, että varsa päätyi kilpailuhenkiselle ihmiselle/tai jäi kilpailuhenkiselle kasvattajalle. Seuraava "vaaran paikka" on koulutus. Tuleva kilpapaoni pitää kouluttaa mahdollisimman hyvin. Ja se maksaa paljon rahaa. Aina omistaja/kasvattaja ei osaa/halua koulutusta hoitaa itse, joten ammattilaisen puoleen on käännyttävä ja silloinkin on mietittävä kenelle poninsa lähettää oppiin, jotta se saisi mahdollisimman hyvät eväät kilparadoille. Nyt poni on koulutettu ja kilpailuhenkisessä kodissa. Sille tarvitaan kilparatsastaja. Poni on vielä nuori, joten ihan pikkutyttö ei sovi, mutta poni-ikäinen pitää olla, koska muut tulokset eivät merkkaa mitään kuin poniluokkien. Sitten sillä poniratsastajalla pitää olla asialle vihkiytyneet vanhemmat, osaavat valmentajat ja ennen kaikkea rahaa. Ja kun nämä kaikki osuu kohdalleen, toivotaan, että poni pysyy terveenä, sen pää kestää ja sille löytyy aikanaan aina uusi ponikuski kilparadoille. Todennäköisyys kilpaponiksi tuloon ei siis ole kovin suuri, tai ainakaan helppoa ja halpaa...

Ja silti tämä kasvattaja yrittää kaikkensa niiden kipaponien tekemisen eteen. Ei, kun eihän kukaan kasvattanut kuin näyttelyponeja Suomessa! Olkoon sitten vaikka Wannabe-kilpaponikasvattaja. Eipä noi ainakaan näyttelykehissä juuri pärjää (vaikka niitä sinnekin aina raahataan). Sen sijaan, että "markkinoin" itseäni kilpaponien kasvattajana, vien poneja näytille ( Täällä voin "avautua" ja tehdä epävirallisia pohdiskeluja, muualle sitten tulokset vasta faktoina näytille.). Ne käy mätsäreissä, ne käy irtohypytyksissä ym. ja kun ikää tulee riittävästi ne käy kisoissa. Yksi meidän kasvatti (2013-syntynyttä Reinoa ei voi laskea mukaan) on ollut vain näyttelyissä, nyt 3-vuotias Ohana Elegance, joka myytiin viime kesänä. Itseasiassa ylipäätään meidän poneista (okei myöskään Ekku 21-v. ei ole meillä ollessaan käynyt missään, mutta se hänelle sallittakoon). Myös muualta ostetut ponit ovat joutuneet kiertämään kaikkia kinkereitä. Onhan se siis kurja, että sanotaan, että kukaan ei yritäkään kasvattaa kilpaponeja, kun omassa päässä kaikki tähtää siihen, mutta katsotaan mikä on tilanne muutaman vuoden päästä. Omat kasvatit on vielä nuoria, tämä homma etenee niin hitaasti, että välillä meinaa turhauttaa, mutta uskon, että työ palkitaan, kun jaksetaan puurtaa päämäärää kohti.

Listaan tähän vielä meidän kasvatit ja mitä ne ovat tehneet/suorittaneet:

r Ohana Andromera s. 2005, myyty 2008. 2-vuotiaana Laatuponikisassa ikäluokkansa 3. Aloittanut kilpailu-uransa 4-vuotiaana koulussa ja esteillä. Laatuponikisan paras connemara 4-vuotiaana. 5-vuotiaana Ponibreedersissä esteillä 2.sija ja 6-vuotiaana osallistui koulupuolelle. Kisannut myös valjakkoajossa pari kisaa aluetasolla. Aikuisen omistajansa kanssa mennyt harjoituskisoissa jopa vaativaa b:tä viime kesänä.


r Ohana Becksham s. 2006, myyty 2006, 2009, 2012. Osallistui Laatuponikisaan 2-vuotiaana. Aloittanut kilpauransa 4-vuotiaana esteillä. Ponibreedersissä 5-vuotiaana esteillä (80+90 cm) toinen kuten myös 6-vuotiaana (90+100 cm). Nyt viime kaudelle vienyt uuden omistajansa aluetasolle. Tuloksia 80 ja 90 cm alueluokista.

t Ohana Chantal,s. 2008 myyty 2008, palasi kotiin 2011. Laatuponikisassa 3-vuotiaana. Varsonut 4-vuotiaana. Kilpailut aloitettu 5-vuotiaana, myös ponikuskin kanssa. Sijoituksia seuratasolla koulussa ja esteillä. Edetty hitaasti esteillä takapakkien vuoksi, mutta menee jo helposti 80 cm ratoja. Osallistui ponibreedesiin koulupuolelle 5-vuotiaana sekä laatuponikisaan esteillä.


t Ohana Cornette, s. 2008 myyty 2012. Ollut 1-vuotiaan ponit esiin -tilaisuudessa, 2-vuotiaana laatuponikisassa. Varsonut 4-vuotiaana. Ekat kisat 4-v. syksyllä ja heti raviohjelman voitto. 5-vuotiaana aluetasolla koulupuolella voitto ja sijoituksia. Ponibreedersissä 5-vuotiaaa sijoitus koulupuolella molempina päivinä sekä paras connemara. Myös Laatukisassa paras askellajiconnemara samana vuonna.


o Ohana Domhnall Dash, s. 2009. 3-vuotiaana ikäluokkansa paras connemara (mukana myös 2-vuotiaana). Kilpailut aloitettu 4-vuotiaana esteillä ja koulussa, yksi he c voitto seuratasolla. Esteillä menty 90 cm tasolla.  Laatukisassa mukana myös 4-vuotiaana.



o Ohana Exellence s. 2011, myyty 2013, 2-vuotiaana mukana laatuponikisassa ja ikäluokkansa paras connemara. Nyt sisäänratsastettu.


t Ohana Elegance s. 2011, myyty 2013. Vain näyttelyjä maitovarsana ja 1-vuotiaana.

o Ohana Frederico, s. 2012, Ponit esiin tapahtumassa 1-vuotiaiden paras ja koko kisan paras connemara.


r Ohana Flannacán s. 2012, myyty 2014. Ponit esiin tapahtumassa 1-vuotiaiden kakkonen ja toiseksi paras connemara koko kisassa.


o Ohana Gandalf Grey s. 2013. Käynyt kerran näyttelyissä (II-palk.)

Näiden lisäksi kaikkia on pyöritetty näyttelykehissä (enemmän ja vähemmän virallisissa). Mä olen ainakin ylpeä näistä "saavutuksista" ja siitä, että ponit on ylipäätään käyneet jossain kotipihan ulkopuolella. Vaikka kysessä ei olekaan kansalliset tulokset ponikuskilla. Todistaa edes sen, että sen verran on tehty ja opeteltu asioita, että kehdataan tulla näyttämään muillekin. Tänä vuonna uusia tuloksia keräämään ainakin kotona asuville kasvateille ja ei-kasvateille. Toivottavasi edes osa näistä omista poneista pääsee myös osallisiksi niistä oikeista tuloksista, mutta nyt ne on vielä vauvoja ja harjoittelevat vasta kisaamista.



1 kommentti:

  1. Hmm, kyllä tuossa mun mielestä oli jo aika vaikuttava saavutusten lista! Täytyy ottaa huomioon että kaikki kasvattisi ovat vielä aika nuoria. Tsemppiä kasvatustyöhön, sulla on hyvännäköisiä poneja ja ainakin näin blogin lukemisen perusteella fiksusti laiteltuja ja toimivia.

    VastaaPoista