torstai 30. heinäkuuta 2015

346. Hyviä ja ei-niin-hyviä- treenejä

Tässä parin viime viikon aikana ollaan ahkerasti treenattu Tarmon kanssa. Heti Niinisalon kenttäkisojen jälkeen käytiin itsekseen treenaamassa vesitehtäviä Ypäjällä. Tarmo meni taas tosi hyvin kaikki hypyt veteen ja pois. Tällä kertaa ensimmäinen lähestyminen veteen tehtiin maasta käsin Annin ratsastaessa omalla ponillaan ensin. Suoraan se meni veteen ja taas herkkuja naamaan. Selästä käsin se teki tosi hyvin kaikki hypyt veteen ja pois. Alashypyssä jouduin taas vähän auttamaan ja näyttämään mallia hyppäämällä ensin veteen. Saappaan varret ei ihan riittäneet... Lopulta sekin sujui ilman apuja. Taitava poni!

Viime viikolla käytiin Tarmon kanssa Keravalla katselemassa maastoesteitä. Sielläkin poni toimi hienosti. Alkuun se oli vähän vetelä, mutta tultuaan yhden isomman alashypyn, se heräsi. Hypyn jälkeen kauhea pukki ja kuski ketoon... Onneksi poni ei päässyt irti. Uusintakierroksella alastulo oli maltillisempi eikä poni ihan räjähtänyt. Tämän episodin jälkeen se kuitenkin heräsi ja oli todella terävänä ja innoissaan. Haudallekin se oikein imi ja hyppäsi isolla loikalla yli. Vedelle tullessa piti taas ensin jarrutella kilometrin päästä... Kyllä on haasteellista. Heti, kun ponin saa houkuteltua rantaan asti, se menee kyllä veteen. Ja sen jälkeen kaikki hypyt veteen ja pois sujui ongelmitta. Nyt jopa alashyppy suoraan veteen meni heti ilman, että ponitäti hyppää edellä. Olin kyllä vastassa herkkujen kera ja se määrä, jonka sain päälleni ällöttävää, mudalle haisevaa, limaista lampivettä... YÖK! Taas sai olla tyytyväinen poniin. Vesiongelma on vaan niin haastava.

Keravan reissun perään meillä oli heti Annan kouluvalmennus. Pääsin pitkästä aikaa Sissin kanssa hommiin, kun Olivia oli reissussa. Tehtiin paljon jumppaa avoilla, suluilla ja vastataivutuksilla, jotta saataisiin ponit mahdollisimman notkeiksi kyljistään. Vasen kierros oli taas hankalampi. Ympyrällä käynnissä ja ravissa ero ei ollut niin selkeä vaihdellessa sulun ja vastataivutuksen välillä, mutta suoralla uralla vasen oli selvästi hankalampi. Pitkän sivun alku tultiin avossa ja puolessa välissä vaihdettiin sulkuun. Oikea kierros oli sujuvaa ja rentoa menoa, mutta vasen kierros oli epätasaista, nykivää ja jännittynyttä. Samaa kuviota tehtiin myös laukassa ja vasen oli vielä vähän vaikeampi. Ravissa poni ei liikkunut ihan kunnolla, vaan vasemmalle tahditti heti jännittyessään. Rentoina pätkinä taas liikkui erittäin hyvin ja ravissa oli kiva jousto. Tämä epätietoisuus on niin raastavaa, onko etujalat kipeät, jonka takia se jännittyy vai jännittääkö se jostain muusta syystä ja siksi liikkuu epämääräisesti. Mikä on syy ja mikä seuraus? Eläinlääkärin paperitkin tuli viimein siitä, kun etujalat kuvattiin. Siinäkin kehuttiin kuinka poni liikkuu elastisesti ja puhtaasti, taivutusreaktiot oli 1/5. Huoli painaa silti, kun se ei tunnu selkään niin hyvältä kuin pitäisi.

Tällä viikolla oltiin tiistaina Annan valkussa derby-kentällä Ypäjällä. Tarmo oli taas tahmakäpälä alkuverkoissa. Vähän luki mainoksia, mutta olisi mielellään vaikka syönyt ruohoa...Hypyissä terävöityi hyvin ja oli aika villikin. Banketilta hypätessä alas tuli taas vähän pukkiloikkia. Rohkeasti Tarmo hyppäsi erikoisesteetkin, tukin kukkulalla, pikkupystyn alamäkeen ja siitä pensasaidan. Pullvermannille piti ottaa yksi kielto, mutta uusintayrityksellä sekin meni sujuvasti. Yritettiin myös pitkää vettä. Derby-kentällä ponilla ei ollut aikomustakaan hypätä sitä. Siirryttiin Sujuvaan, jossa vesi on vähän pienempi. Ponia talutettiin kahdella liinalla ilman ratsastajaa. Alkuun koitettiin paineistaa takaa, mutta Tarmo jäätyy täysin. Se ei vaan reagoi. Siirrettiin sitten vähän johdetta, jotta se pääsi tulemaan kulman yli. Sen jälkeen se uskalsi tulla useamman kerran mun perässä taluttaen vesimaton yli. Lopulta ihan pohjaa pitkin kävellen. Aina ylityksestä tuli herkkuja. Kävin vielä loppuverkkoina itse kävelemässä sen kanssa lätäköille. Taas poni jäi jumittamaan jo reilu 100 metriä ennen vesilätäkköä. AARGH! No ei muuta kuin pakki päälle ja peruutin sen rannalle. Siitä Tarmo jo käveli pitkin ohjin veteen. Mulla oli leipää mukana ja aina veteen menessä sai palasen. Isompaan lätäkköön se meni kanssa todella nätisti ilman mitään jarrutteluja. Koitettiin vielä derby-kentän vettä, mutta turhaan. Anna kyllä lohdutti, että kyllä se tulee sen menemään vielä, koska Sujuvassa meni. Vaatii vaan treeniä. Mahtaako siitä kuitenkaan tulla varma veden suhteen? Koskaan. Tarmo on muuten niin super, mutta "pieni" vesiongelma aiheuttaa harmaita hiuksia... Eihän sen ole pakko kisata kenttää, mutta se olisi siinä muuten niin hyvä. Ja kyllä rataesteilläkin tulee vesi eteen, jos haluaa poni-GP:tä kisata. Varmaan myös arvokisoihin tähdätessä pitkä vesi saattaa olla edessä.


Tällä viikolla olen päässyt itsekin taas kunnolla treenien pariin. Venlan kanssa ollaan höntsäilty tässä pari viikkoa, köpötelty maastossa tai menty ilman satulaa kentällä. Keskiviikkona oli kuitenkin vuorossa Krissen valmennus. Venlalla oli aika lailla virtaa, esimerkiksi ravi-käynti-siirtymissä saa olla tosi tarkkana, että kävelee. Siirtymisen jälkeen ajatus kohti keskikäyntiä sai tamman liikkumaan rennommin. Laukassa tehtiin aktiivisesti töitä sen suoristamiseksi. Varsinkin oikeassa kierroksessa takapää punkee sisälle. Olen nyt kylläkoittanut yksikseenkin saada Venlaa suoremmaksi kaikissa askellajeissa ja saada oikeaa pohjetta paremmin vielä läpi.

Tänään (tai siis eilen) olin pitkästä aikaa Venlan kanssa hyppäämässä. Ylipäätään hyppäämässä. Alkuun tehtiin voltteja, temponmuutoksia ja avoja. Sama kuvio laukassa. Venla oli vähän taas virtaisa ja jäi helposti loikkimaan paikalleen jalan taakse, kun yritti vähän lyhentää. Vinouteen keskityttiin taas. Hypyt aloitettiin pienillä pystyillä kulmissa. Ensin voltti ensimmäiseen kulmaan pystyn ympäri ja siitä hyppy toisessa kulmassa olevan pystyn yli. Sama toisessa päädyssä. Oikealle taipuminen oli selkeästi haastavampaa. Seuraavaksi pystyt tultiin kaarevalla linjalla neljän askeleen välillä. Nyt oikein korostui oikeaan jalkaan nojaaminen ja väli jäi lyhyeksi. Lähes joka kerta tuli puomi jälkimmäiseltä pystyltä. Meno oli kyllä sellaista räpellystä omalta puolelta. Tauko näkyi taas varsin selvästi. Onneksi hevonen oli hieno. Lopussa mentiin jo 80 cm esteitä, joissa oli mukana mm. aaltolankku ja valkoinen portti. Venla meni todella rohkeasti ja varmasti, vaikka tyyli olikin välillä vapaa. Siitä tulee todella hyvä, kun saadaan molemmat taas rutiinia. Vajaan parin viikon päästä olisikin luvassa Piian valmennus Venlan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti