maanantai 8. heinäkuuta 2013

110. Astutuksia

Viimein meilläkin on päästy aloittamaan astutuskausi. Tarmon kohdalla kaikkien lupa-asioiden ja testien hoito vei aikaa niin paljon, että kesäkuussa vasta kaikki oli kunnossa. Ponioripäivät on muutenkin laittoman myöhään, jos ajattelee, että astutuskausi alkaa esimerkiksi useilla oriasemilla  1.5. Suurimmalla osalla tamman omistajista on kuviot jo selvt ennen omalla ajallaan oleviakin oripäiviä, saatika sitten, kun ne siirretään kuusi viikkoa eteenpäin...Siinä on useat tammat jo astutettu.

Lissun kanssa odottelu johtui taas siitä, että alkuperäinen astutussuunnitelma ei käynytkään enää. Olin jo lähes haudannut ajatuksen koko astuttamisesta tälle vuodelle, mutta sitten tulikin Ekku kuvioihin. Onhan se sitten tyhmää olla käyttämättä oria, jos kerran sopiva sellainen on. Ja onhan se tyhmää jättää vanha tamma tyhjäksikään, jos ei sillä muutakaan käyttöä ole. Varsinkin, kun varsat ovat olleet kivoja ja toimivia.

Tarmolle siis tuli kuun vaihteessa yksi pv-tamma kiimaa odottelemaan. Viime torstaina alkoi näyttää lämpenemisen merkkejä, ei enää potkinut ja kiukutellut. Perjantaina oli jo vähän kiinnostunut kaltereiden takana röhisevästä ponista. Lauantaina viimein oli kunnolla kiimassa, joten päästiin astuttamaan. Tamma oli rauhallinen ja Tarmokin osasi toimia todella kauniisti. Kosiskeli tammaa huolella. Alkuun oikeaa osoitetta ei meinannut löytyä. Kokoerokin varmasti vaikeutti asiaa, mutta rauhassa toimimalla homma saatiin hoidettua onnistuneesti. Erittäin järkevä Tarmo! Olin itsekin vähän yllättynyt kuinka kauniisti se malttoi homman hoitaa.

Myös Lissu tuli lauantaina kiimaan. Sekin vielä perjantaina kiukutteli ja yrmi Ekulle karsinassa, mutta lauantaina pissi aidalla koko päivän. Illalla astutettiin sitten sekin. Kyllä homma hoitui kokeneelta tammalta ja kokeneelta oriilta nopeaan. Yksi hyppy selkään ja se oli siinä.

Tänään sitten uusintapäivä, koska varsan siemenet ovat toimintakykyisiä pari vuorokautta tamman sisällä. Tarmon morsian oli kuitenkin sitä mieltä, että kyllä tämä juttu on jo ohi. Ei mitään mielenkiintoa enää, karsinassa potki ja kiljui vain. Ei siis uusittu. Nyt vain toivotaan parasta, että osui nappiin ja tamma olisi laakista tiine. Se jää nyt tähän meille vielä ultraa odottelemaan.

Lissu oli vielä selvästi kiimassa. Ei nyt pissinyt Ekun ensimmäisestä hörähdyksestä, mutta sitten kyllä, kun ori pääsi lähemmäs. Nyt homma ei mennyt niin kuin elokuvissa, kun Ekkukaan ei meinannut osua oikeaan väliin. Se joutui yrittämään useamman kertaa ja huomasi, että kiinnostuskin oli kyllä välillä jossain ihan muualla. Varmaan Lissullakin parhaat päivät ohipäin. Vanha kokenut ori kuitenkin usein tietää, koska on otollisinta astua ja kiinnostus laimenee loppua kohden. Lissu saatiin kuitenkin astutettua vielä, mutta varmaan sitten ei enää tarvitse uusia. Sillä on usein kiimat menneet varsin nopeaan ohi. Nyt siis pidetään kovasti peukkuja molemmille tammoille, että tiinehtyisivät hyvin. Ei menisi varsominen sitten niin kovin pitkälle kesään.

Ja mitäs siellä tapahtuu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti