tiistai 4. kesäkuuta 2013

95. Kesälomapäivä -ainakin melkein

Tämä päivä meni kyllä ihan harakoille tai aamupäivä meni. Jotenkin tuntuu, että mitä vähemmän on pakollista hommaa, sitä vähemmän niitä vähäisiäkään jaksaa tehdä. Kotipihassa on enää vain yhdeksän hevosta, joista niistäkin kotilaitumella on viisi. Lissu ja varsa ovat ainoina tallissa yötä. Ruokittavia on siis vain neljä. Tallissa riittäisi kyllä karsinoiden tyhjennystä ja pesua sekä maalausta. Myös loimien pesu-urakka on aloitettu, mutta sekin oli tänään katkolla parin sadekuuron myötä. Lapset lähti jo eilen Fammulaan ja työharjoittelijakin oli sairaana. Isäntä nukkui aamupäivän yövuoron jälkeen. Sain siis ihan rauhassa istua koneella. Aika kului varsin rattoisasti laskuja maksellessa...Tai sain vasta yhden laskun maksuun, kun rahat loppui. On aika suuria noi heinälaskut. Lisäksi sain kirjoitettua uudelleen hoitosopparin pohjan tälle uudelle koneelle, kun vanhat meni kaikki koneen hajotessa. Hippoksen Heppa-järjestelmään oli myös lisätty Vermon poninäyttelyn luokat, joten pystyin aloittamaan ilmoittautuneiden ponien syöttämisen sinne. Hienosti oli taas connemarat aloittaneet ja ilmottautumiset ja niitä oli selvästi eniten!
Kultakimpale
 Iltapäivällä suunnitelmissa oli käydä nopsaan Pettilässä laitumella laittamassa vedet poneille ja sitten mennä ulos syömään ja jäätelölle viettämään laatuaikaa. No toisin kävi. Isäntä meni laittamaan vesipumppua päälle ja itse menin kameran kanssa tsekkaamaan poneja. Kake oli sitten telonut itsensä. Varmaan osunut johonkin oksaan/katkenneeseen puuhun Tarmoa paetessaan. Tarmo pitää kovaa kuria ja vahtii kovasti tammoja. Juuri kun olin katsomassa Kakea, se tulikin ja ajoi pikkumiehet täysillä ihan laitumen perimmäiseen nurkkaan. Päätin sitten siirtää Tarmon toiselle lohkolle yksin. Ei tarvii pieniä kiusata. Saa nähdä saako niitä enää samaan...Sitten menin katsomaan pumppua. Siitä oli yhden liittimen jengat menneet, joten se ei suostunut nostamaan vettä, kun otti ilmaa väliin. Sekin vielä! Ei siis saatu vesiäkään laitettua.

Kaken haava
Ollaan jo aiemmin mietitty bensakäyttöisen pumpun vaihtoa sähköllä toimivaan uppopumppuun. Virtaa saataisiin toissa vuonna hankitulla agrekaatilla. Nyt siis uppopumpun ostoon. Samalla haettiin Tarmolle vesisaavi uudelle lohkolle. Uskomattoman työlästä on metsästää yhteensopivia osia, että pumpulla saisi vettä letkuun ja saaveihin. Ensin motonettiin. Ei löytynyt laakista sopivia osia, joten mukaan tarttui vain vesisaavi (90l laastipalju). Siellä ollessa tuli vielä aivan järkyttävä kaatosade. Motonetista honkkariin ja takaisin. Lopulta tarvittavat osat kasassa ja kotiin hakemaan koppia. Pikaisesti pumppu ja osat kasaan. Sopivat! HUH! Aggrekaatti mukaan ja takaisin laitumelle.

Viimein saatiin vedet siis poneille. Saavien täyttymistä odotellessa hain Kaken koppiin. Suht vaivatta poika meni kyytiin ja yllätyin kuinka hienosti ja rauhassa se odotti. Kake on aina ollut meidän poneista se eniten laumariippuvainen. Viime talvena jätkä kiipesi karsinansa oven yli sillä välin kun hain Reetua tarhasta. Ei se ehtinyt olla minuuttiakaan yksin. Mutta nyt se yhden kerran jotain rymisteli ja huusi pari kertaa. Siinä kaikki. Kotimatkalla hettiin sitten pizzat mukaan ja kaupasta jäätelöä jälkkäriksi...Siinä siis mukava laatuaika isännän kanssa ulkona syömässä. Melkein kuten suunniteltiin.

Kotona suihkutin Kaken haavan. Kuivunutta verta oli aika paljon, mutta lämpimällä vedellä se onneksi lähti hyvin. Haava ei ollut niin paha miltä aluksi näytti. Ensin näytti, että koko rinta olisi "viilletty auki", mutta turvotus sai sen näyttämään siltä ja itse haava oli varsin siisti eikä kovin syvä. Suihkutin haavan huolella ja jätin ponin karsinaan. Sinnekin jäi ihan rauhassa, vaikkei tallissa ollut muita hevosia. Vähän näyttäisi erittävän jotain, mutta katsotaan nyt huomiseen miltä näyttää. Muuten poni vaikutti normaalilta. Varsinkin kun Lissu ja Reino tulivat viereen, niin johan pikkumies luuli olevansa isokin. Siinä hän pörhisteli kanki tanassa...
Pesun jälkeen
Turvotusta on aika lailla. Aamulla täytyy varmaan soittaa eläinlääkärille, jos ei ole yhtään parempi. Näillä keleillä tulehdusriski on varsin suuri. On niin kuuma aja paljon ötököitä. Toivottavasti poika paranee nopeaan ja pääsee takaisin laitumelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti