lauantai 1. kesäkuuta 2013

94. Laidunkausi on alkanut!

Nyt alkaa olemaan suurin osa ponskeista laitumella. Saavat ihan lomailla tässä alkukesästä ja sitten viimeistään heinäkuun alussa alkaa treenit kohti ikäluokkakisoja. Meillä on kotona sen verran vähän peltoa, että se on suurin osa heinämaana ja laitumet on käytössä sitten muualta. Paikka on n. 20 kilometrin päässä ja se on todellinen ponin paratiisi. Villiintynyttä ja pusikoitunutta vanhaa peltoa useampi hehtaari loivassa rinteessä. Pusikko on niin tiheää, että siitä saa loistavan sateen ja ötököiden suojan. Tilaa on päästellä ja pohjalla oppii katsomaan jalkoihinsa vanhojen sarkaojien kohdalla. Ruohoa ei ole mitenkään hoidettu/lannoitettu, joten se sopiii hyvin poneille, joille ruohon näkeminen riittää lihomiseen ;)

Poikien "pieni lohko"
Tammojen lohko
Maanantaina vietiin jo ensimmäiset neljä ponia: Tarmo ja Reetu sekä yksityisistä ruunat Bisse ja Aatu. Tiistaina seurasivat tammat Netta ja Glow. Perjantaina kengityksen/vuolun jälkeen vietiin Kake ja pv-ruuna Manu. Lauantaina vietiin Lenni (joka ei kelvannutkaan Roopen kaveriksi :( ) ja lv-tamma Kakru. Tänään käydään kisoissa Minnin ja Rosen kanssa, jonka jälkeen nekin pääsevät nautiskelemaan kesästä ja vapaudesta.

Jotenkin sitä on aina niin onnellinen olo, kun katsoo laiduntavaa laumaa. Kuinka tyytyväisenä ne kulkevat ja nauttivat vapaudesta. Kuitenkin koko lauma on aina portilla vastassa, kun niitä kutsuu. Laiduntavaa ponilaumaa voisi katsella tuntikausia.

Kimojen pikkumiesten klubi
Reetu ja Kake
Tarmo vahtii tammoja
Laitumet ollaan saatu käyttöön tutun kautta ja nyt meidän ponit laiduntaa niillä jo viidettä kesää. Tämä paikka on tyhjillään ja käytetään lähinnä kesäpaikkana, mutta naapurissa on vakituista väkeä, jotka ilmoittelevat karkulaisista. Vesi saadaan talon pihasta kaivosta bensakäyttöisellä pumpulla letkulla lohkoille. Hätätilanteessa lohkojen välissä menee iso oja, josta voi myös nostaa vettä saaveihin. Sähkö tulee akkupaimenella. Lohkoja on neljä ja niitä vaihtelemalla ruoka on melko hyvin riittänyt. Toki vähän vuodesta ja sadetilanteesta riippuen. Yhtenä kesänä ollaan jouduttu porukkaa lisäruokkimaan. Vuolut ym. hoidetaan kotosalla, joten  kuljetusta tulee hyvin treenattua.

Nyt valmistautumaan kisoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti