keskiviikko 29. toukokuuta 2013

93. Urakalla esteitä

Nyt on ollut sellainen vauhti päällä, ettei juuri ehdi koneella istua. Nukkuakin vissiin pitäisi välillä. Viime viikolla tuli hypättyä melkein joka päivä. Onneksi poneja on niin monta, että yksi ei rasitu liikaa.

Viime viikon Annan valkkujen jälkeen vuorossa oli Anun estetreenit kotona Glow kanssa. Sillä alkaa radatkin sujua ja laukka pyöriä. Paikat on parempia ja ponillakin alkaa selvästi olla joku käsitys hommasta. Korkeutta meidän tehtävillä on edelleen n. 50-60 cm, mutta poni on niin kokematon, että ei pidä kiirehtiä. sitä paitsi estepuolella meillä ei ole sen kummempia tavoitteita. Kunhan oppii menemään yli ja saa mukavaa vaihtelua. Tosin estetreeneissä laukka kehittyy lähes vahingossa, kun joutuu tekemään paljon nostoja, siirtymisiä, lyhennyksiä ja pidennyksiä. Glowlla laukka on mennyt taas valtavasti eteenpäin. Hieman ongelmia tulee vielä jyrkissä kaarteissa, kun ponia ei saisi juuri lainkaan kääntää ohjalla, ettei laukka sammu. Välillä vaan tuntuu, että pelkkä ulkojalka ei riitä. Tai no riittäähän se, kun kuski keskittyy tehtävään ja suunnittelee ja ratsastaa reitit kunnolla ;)

Lauantaina Glow ja Lilli olivat harjoitusestekisoissa Onnenperän tallilla. Molemmat ponit starttasivat ristikkoluokassa. Glow oli jo alusta asti viime reissua rennompi. Maneesissa verkassa siihen pääsi käsiksi jo kierroksen jälkeen! Itse rata oli ulkokentällä ja siellä vähän sitten piti kytätä nurkkia ja laitoja ja esteitä ja tuomarikoppia ja laiduntavia hevosia ja yleisöä. Rata selvittiin hengissä läpi yhdellä kiellolla. Poni jäi kyttäämään päätyä ja kaarre vähän venyi, jolloin tultiin vinosti killtäväksi maalatulle ristikolle. Sitä ei sitten voinut ylittää... Toinen yritys onnistui ja poni selviytyi radan loppuun. Radan jälkeen hetki ravailtiin siinä kentällä, ni rentoutui kivasti. Glowsta huomaa kyllä jännittämisen hyvin. Se hyytyy ihan täysin. Tuomarina toiminut Anukin totesi, että on ihan eri poni kuin tunnilla edellisenä päivänä. Lilli selvitti puhtaasti sekä puomiradan Nuutin kanssa että ristikkoradan Pepin kanssa. Fannikin kovasti kyseli, että koska on hänen vuoro...Ikää on kuitenkin jo melkein 2-v. Innokas ponityttö.

Sunnuntaina oltiin sitten kenttäkisoissa Ypäjällä Sissin ja Rosen kanssa. Menin kummallakin harrastetta näin ekalla kerralla. Rose oli vuorossa ensin. Kouluratana oli He C:1. Poni oli taas varsin levoton edestä ja nyppi päällään jatkuvasti. Tilannetta ei helpottanut lainkaan, että en ole mennyt koulua sillä sitten viime talven. Aikani verkattuani se alkoi toimia paremmin. Se on niin tosi herkkä, että mitä pienemmät avut saa käyttöön sitä rennommin se kulkee. Verkassa se lopulta teki temponvaihteluita ihan lantion asentoa muuttamalla. Radalla se ei ollut enää ihan yhtä hyvä. Jotenkin aloin itse hätäillä siinä. Laukkojen jälkeen poni meinas hilppasta kokonaan. Lähti vaan kiitämään pitkää sivua täysillä. Vähän oma tekeminen oli sellaista varovaista ja varmistelua. Ei otettu mitään riskejä. Anyway, poni oli hieno ja prosentteja tuli 60,5. Se riitti sijaan 23.
Sellainen kouluponi
Sissillä kouluosuus meni oletetusti vahvemmin. Huomasin kuitenkin, että L-päädyssä olin itse vähän hätäinen enkä ratsastanut kunnon kulmia. Vähän on jäänyt sellainen pelko persiiseen, että livahtaa radalta...Se kun on sen kerran tehnyt. Nytkin portti oli täysin avoin. Vähän olisi myös saanut lisätä painetta Sissikin kanssa eikä mennä niin varovasti. Tuli paperiin kuitenkin muutama kahdeksikko ja lopputulos oli 68,5% Sillä oltiin koulun jälkeen sijalla 6.
Koulujen jälkeen oli vuorossa rataesteet. Ensin taas Rose. Sen kanssa ei tullut verkassa yhtään hyvää paikkaa okserille, mut poni on onneksi varovainen ja 80 cm radalla sen on helppo korjata ratsastajan mokia hyppäämällä vähän ylemmäs, vaikka tulisikin pohjaan. Radalla vissiin yhdelle okserille tuli hyvä paikka. Sarjalla tuli sitten A-osa alas ja 4vp. Radan jälkeen kamat pois ja eläinlääkärin tarkastukseen. Tällä kertaa eläinlääkärin tarkastus oli vähän vasemmalla kädellä vedetty. Ravattiin n. 20 m suoraan ja takas ja that´s it! Usein eläinlääkäri kuitenkin edes katsoo ponin läpi. Välillä jopa käydään ja tunnustellaan kaikki paikat läpi.

Sissi oli rataesteillä tällä kertaa vähän parempi. Vain pari huonoa ponnistuspaikkaa. Ja tietty yksi puomi alas...Vauhtia ja virtaa oli vaikka muille jakaa. Pudonnut puomi tiputti meidät sijalle 11. Myöskään Sissin eläinlääkärin tarkastuksessa ei ollut huomautettavaa.
Kaikki kuvat otti Anni Huovinen
Ja sitten ponit huilaamaan ja syömään. Molemmat sai ensin laiduntaa auton vieressä hetken, kun väännettiin hokit valmiiksi kiinni. Molemmat sai myös vähän kauraa ja suolaa. Ja tietty vettä. Sitten ponit autoon ja maastorataan tutustumaan. Siinä oli 12 estettä ja 12 hyppyä. Ykkösenä tukkikasa, kakkosen mökki, kolmonen oli varsin massiivinen tukki, nelonen veden vieressä sianselkä, viitonen koivutukkipysty, kuutonen taas tukki, seiska ylöshyppy, kasi ja ysi tukkiokserit aika lyhyellä välillä, kymppi oli risulaatikko juuri ennen vettä, vedessä pakollinen portti, josta ylämäki ja sen jälkeen 11 mökki ja 12 kehikkotukkikasa. Osa oli samoja esteitä kuin harkkakisoissa, mutta nyt rataa mentiin toisin päin. Radan näytön jälkeen odotettiin. Ja odotettiin. Ja odotettiin. Harrasteen maasto oli viimeisenä ja eka startti vasta klo 18.

Tammat oli lähtöjärjestyksessä vain noin 20 min päässä toisistaan, joten molemmat ponit kuntoon ja toinen odottelemaan maaston maalin tuntumaan vaihtoa varten. Rose meni ensin. Verkan menin kevyesti. Vähän irroteltiin ja muutama hyppy. Lähtöpaikalle neiti ei olis uskaltanut mennä. Heitti ympäri pari kertaa ja  vähän meinas keuliakin. Niin pelottava paikka se oli. Meni kuitenkin ja lähdöstä kun näki mistä on kyse, ni ei paljoo tarvinnut pyytää! Tamma lähti kuin tykin suusta. Kakkos esteellä vähän harkitsi, kun vierellä oli parkissa autoja valkoisen puomin takana ja toisella puolen ihmisiä. Sen jälkeen koko rata meni niin sujuvasti. Veteen menoa ensin vähän jännitti, sitten loikkasi sinne ja vähän turhan syvälle...kävi polvillaan, mutta ei muuta kuin ylös ja menoksi! Viimeiset kaksi estettä meni helposti. vähän mua jännitti se toiseksi viimeinen mökkieste. Se tuli vähän yllättäen metsästä mäen päällä esiin, oli kapea eikä mitään johteita. Muissa luokissa siitä vaan porhallettiin ohi. Mutta hyvin poni siihen tähtäsi. Puhtaasti siis maasto. Aikavirheistä ei hajuakaan, tuloksia ei ole vieläkään saatu kipaan :(

Lennosta vaihto, Rose jäi Annille kävelytettäväksi ja Sissillä verkkaan. Verkassa sovittiin Sissin kansa, että ei oteta kieltoja, niin voidaan sijoittua. Poni oli taas superinnokas. Lähdöstä lähti oikein sujuvasti ja ekan esteen jälkeen poni rullasi omalla vauhdiillaan varmasti yli joka esteestä. Ei pienintäkään aikomusta kieltää. Vähän himmailin vauhtia pidemmillä suorilla. Vedellä pikainen keskustelu ja ravissa meni sitten ihan kepin vierestä, jossa vesi oli 5 cm syvää. Puhtaasti siis myös Sissi, ajasta ei senkään kohdalla tietoa. Lopputuloksia odoteltiin vielä tunti sen jälkeen, kun ponit oli pakattu autoon kamoineen. Ja kyllä Sissi sijoittui! Ekaa kertaa olin sijoituksilla kenttäkisoissa! Hienoa Sissi, puhdas maasto nosti meidät sijalle yhdeksän (lähtijöitä 56)!

(Ja tähän väliin toim. huom, että Rose oli sijoittunut neljänneksi keskiviikkomaastoestekisoissa! Lähtijöitä oli 55.)

Tänään, eikun näköjään eilen...olin sitten Sissin kanssa maastorataharjoituksissa Ratulla. Siellä radalla oli ykkösenä puolikaari muutaman risun kera, kakkonen autonrenkaat, kolme alashyppy banketilta, sitten sillan yli ja mäkeä ylös, alas tullessa nelonen puolikaari ja risut. Sitten veteen ja pakollinen portti sieltä pois, tiukka mutka mökin taa ja kapea mökki mökin pihassa, ylämäkeen ja heti mutkassa iso tukki seiska, jyrkkä alamäki ja sen jälkeen muuri kasi, kentän poikki ja ysi hauta, kymppi laavu, 11 iso tukki ja 12 pienempi, kapea tukki. Sissi meni taas oikein varmasti kaikki esteet. Yhtään ei miettinyt, vaikka esteet oli paljon erikoisempia kuin Ypäjällä, niin sujui alashypyt kuin haudatkin ilman aikaisempaa kokemusta. Vauhtia oli kyllä liikaa reilusti, vaikka poni jopa tuntui hieman väsyneeltä. Ihanneaika oli 3.45 ja meidän aika oli 3.31. Vähän siis vauhtia pois ensi kerralla. Tulosten mukaan Sissi oli vissiin ainoa, joka meni radan puhtaasti. Se poni on kyllä niin täydellinen <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti