keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

99. Kisaviikko osa I

Tänään oltiin Sissin kanssa Ypäjällä kisaviikolla kenttäkisoissa. Luokkana oli jälleen harraste. Auton olin pakannut suurimmaksi osaksi jo illalla ja poni sai olla yötä karsinassa, jotta olisi mahdollisimman puhdas aamulla. Oma koulustartti oli vasta 10.30, mutta lupasin ottaa naapurista kyytiin toisen hevosen, jonka startti oli heti kahdeksan jälkeen. Lähtö oli siis tallilta jo puoli seitsemän. Vähän silmiä kyllä painoi, kun kello herätti viiden tunnin yöunien jälkeen...Mukaan meiltä lähti työharjoittelijamme Alisa ja Minnin vuokraaja Anni.

Paikan päällä menin ensin käymään kansliassa ilmoittautumassa. Mukana terveyskortti, josta halusivat kopiot kansliaan, ponin rokotukset ja kvaalitulokset (tosin niitä ei kysytty). Numeroliivin sai samalla matkaan. Kävelin heti myös esteradan. Rataesteet oli tänä vuonna derby-kentällä. Vähän kyllä jännitti, koska Sissi ei ole koskaan hypännyt nurmella. Onneksi korkeus ei päätä huimannut. Esterata oli aika simppeli, mutta pitkät tiet, laitojen mainokset ja värikkäät esteet johteineen teki radasta kuitenkin haastavamman. Radan kävelyn jälkeen menin letittämään Sissin. Jätin sen suosiolla paikan päälle, kun ylimääräistä aikaa oli. Letityksen jälkeen poni takaisin koppiin ja valmiusasemiin maastoradan kävelyä varten. Maastoradan alku oli hyvin samankaltainen kuin viimeksi. Vasta kahdeksas este oli "uusi". Vähän jäi arveluttamaan se, koska hyppy tuli hyvin lähellä vettä. Sissi ei juurikaan veteen menoa arvosta. Tarttis päästä treenaamaan sitä kunnolla.

Maastoradan kävelyn jälkeen oli vielä aikaa ennen koulustarttia, joten menin käymään buffetissa. Tietenkään en nostanut käteistä mukaan eikä kortinlukulaite sitten suostunut toimimaan...Onneksi jonossa seuraava oli pelastava enkeli ja tarjosi minulle juoman. Valtavat kiitokset hänelle siitä! Ihanaa, että vielä on olemassa avuliaita ihmisiä. Tilannetta sekoitti vielä puhelimeen puhuminen...(Anna soitti ja sovittiin, että pääsen myös Tarmolla Pantsun valkkuun ensi viikolla! Jaamme Annan kanssa yhden paikan, niin 4-v. ponien ei tarvitse hypätä kahta päivää putkeen.) Ehdin siinä kuulla myös matkaseuralaisemme koulutuloksen (65%) ja näin esteradan, jossa harmittavasti yksi pudotus viimeiselle esteelle. Sitten autolle ja ponille kamat niskaan. Olin tauon jälkeen ensimmäisenä lähdössä kouluradalle.

Verkassa Sissi oli hyvin kuulolla ja rento. Vähän jumppailin vasenta kylkeä, kun edelleen vaan punkee vasenta jalkaa vasten ja puree vasempaan kuolaimeen. Siirtymisiä ym. Sissi oli tosi hyvä. Sitten siirryttiin juhlakentälle kouluratojen päätyyn verkkaamaan. Siinä vaiheessa alkoi mennä pieleen. Poni jännittyi, säpsähteli ja teki rikkoja. Mua alkoi ärsyttää. Lisää omaa mieltä järkytti pohdinta, missä vaiheessa mennä radan sisäpuolelle, kun ei ollut edellistä ratsukkoa alla. Toisella radalla tuomari huusi, että saa tulla radalle, mutta meillä ei. Kun naapuri radan tuomari soitti kelloa, luulin sitä meidän kelloksi ja menin radalle. Yksi voltti päätyyn ja "aloitin". No Sissihän kyttäsi sitten tuomaripäätyä! Kun olin selvinnyt päädystä, meidän tuomari (Marita Törnroth) vihelsi pilliin. Helpotus, rata ei siis ollutkaan alkanut. Uusi aloitus siis, mutta peli oli vähän jo menetetty. Poni oli jännittynyt ja painui kuolaimen alle. Ratana oli tutustumisluokan kouluohjelma (rata B). Käyntisiirtyminen meni hyvin, mutta vinous kostautui nyt radalla ja poni nosti väärän laukan. Ihmeen vähän siitä oli kyllä rokotettu, mutta ei se auttanutkaan...Laukkalävistäjällä meinasi pudottaa laukan monta kertaa, siitä vain 5 pistettä. Lopputervehdykseen kiemurteli urakalla. Ei ollut siis meidän päivä kouluradalla...Nyt täytyy alkaa tosissaan nostaa sitä kuonoa ylös. Näyttää kauhealta, kun poni menee turpa ryntäissä. Varsinkin kun vähän jännittikin.
Prosentit kouluradalta oli lopulta 62,2. ei nyt ihan surkeasti, mutta meidän suorituksista huonoimmasta päästä. Ainakin fiilikseltään. Sillä oltiin sijalla 7. kouluosuuden jälkeen.

Koulun jälkeen autolle ja hokit poskille alle. Esteradallakin oli tauko juuri ennen meitä. Verryttely oli siis hiekkakentällä (estekenttä) ja rata derbykentällä. Verkassa Sissi ensin vähän ryntäili esteille, mutta sain sen lopulta odottamaan ja rauhoittumaan. Hyvällä mielin esteradalle. Paljon oli tullut pudotuksia rataesteillä. varsinkin viimeinen este tuupattiin usein alas. Yritin siis pitää sen mielessä ja ponin keulan ylhäällä. Ykkösenä tulppaaniokseri kohti katsomoa. Kakkosena ruskea okseri portin vieressä messuhallia kohti. sieltä päädyn kautta suhteutetulle: kolmonen valkoinen pysty, kuusi laukkaa ja violetti okseri. siitä kaarevalla tiellä Hevosopisto-portille ja kuutosena ihan toisessa päädyssä "mutkan takana" okseri. Siitä "hunajakenno"sarjalle (yksi laukka) kohti katsomoa ja vielä viimeinen pysty pois päin katsomosta pitkällä suoralla lähestymisellä. Siiseli oli hienosti kuulolla ja malttoi odottaa lähes joka esteelle. Selvittiin rataesteet puhtaasti! Sitä ei ole tapahtunut varmaan vuoteen. Aina olen sössinyt jotain puomeja alas tai antanut ponin mennä ohi. Sijoitus säilyi kuitenkin samana edelleen.
Ykkönen
Kolmonen
nelonen
ja viimeinen
Sitten oli vuorossa ponin huilitauko. Varusteet pois, letit auki, hikien pesu, melassiveden juottoa ja kaurojen+suolan syöntiä. Sitten poni koppiin syömään heiniä ja pääsin käymään Salessa hakemassa evästä. Hain tuloksia ym. ja odoteltiin vain maastojen alkua. Meidän lähtönumero oli 21 eli kauaa ei tarvinnut odotella. Reilu puoli tuntia ekasta lähtijästä. Poni siis kuntoon. Itselle terveyskortti ja turvaliivi matkaan ja menoksi. Verkassa poni oli hyvä. Pirteä, mutta ei kaahannut (ainakaan kauheesti). Hypyt oli varmoja ja poni kuulolla.
Ja sitten radalle. Ykkösenä oli pieni tukkikasa. Kakkosena vähän isompi tukki. Kolmonen oli isomman lätäkön vieressä oleva mökki ja siitä aika lyhyellä tiellä neloselle, joka oli koivupysty. Viitosena tukkiokseri, sama este ollaan menty nyt kolme kertaa ja aina Sissi vähän miettii siinä. Kuutosena pieni ylöshyppy mutkasta ja sen jälkeen pian tukkiokseri. Pidempi pätkä laukkaa pienelle lätäkölle. Este numero kahdeksan. Risulaatikko ja havuja, hyvin lähellä vettä ja pakollinen portti vedestä...Sissi jarrutti joo risulaatikolle, mutta meni yli ja koitti livahtaa ohi lätäköstä. Sain sen just kiinni pakollisen portin lipun kohdalla ja siitä pieni koukaus veden kautta ja matka jatkui. Kastui meillä vissiin yksi kavio ;) Sitten pieni nousu derbykentän päätyyn, jossa hauta ja mökki. Mökin jälkeen vielä alashyppy takaisin metsään ja koivutukki. Kolmella viimeisellä esteellä huomasi, että alkoi päivä painaa ja poni otti extra-askeleen kaikkien lähestymisessä. Alashypyssäkin olin lähdössä askelta ennen...ei hyvä. Onneks nää ei putoa ;) Maasto siis puhtaasti. Vähän koitin himmailla vauhtia matkalla eikä aikavirheitäkään tullut. Loppuverkkaa vielä hetki ja sitten odoteltiin tuloksia.
este 10
Epäviralliset tulokset tuli aika nopeaan ja olimme sijalla 4. Odoteltiin siis luokan B-osion maastojen loppumista. Tulokset piti paikkansa ja Sissi sijoittui tälläkin kertaa! Hienosti on alkaut meidän kenttäura. Kaksi starttia ja kaksi sijoitusta. Kohta siirrytään tuttariin.
Sitten poni autolle, kamat pois, hikien pesu, hokit irti ja kylmäsavea kinttuihin. Sissi ja Teukka autoon ja nokka kotia kohti. Kivaa oli, mutta kyllä nyt on niin väsy, että silmät meinaa väkisin painua kiinni...Välissä pari päivää tiukka treeniä ja niskaa ylös. Lauantaina seuraava koitos Ypäjällä, kisaviikko osa II He B:3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti