torstai 7. maaliskuuta 2013

47. Ahaa-elämyksiä

Eilen ohjelmassa oli Glown ratsastus ja Krissen kouluvalkku Sissillä. Glow oli käynnissä ja ravissa melko rento ja kuulolla, mutta laukka ei taas toimi. Nousee kyllä, mutta ei jatku, vaan poni alkaa jarruttaa. Koitetaan siis taas maastoilla enemmän ja treenata laukkaa suorilla pätkillä. Ponin pulleuskin voi vaikeuttaa laukkaamista ja liikkumista ylipäätään. Paalit alkaakin olla tarhoista syöty, joten nyt on hyvä siirtyä syömään säännöstellymmin. Kehtaa sitten viedä poneja kotipihan ulkopuolellekin. Näillä keleillä pohjakin vaikuttaa kun pito ei ole paras mahdollinen. Ei siis viitsitä tapella, vaan keskitytään enemmän maastoiluun ja kunnonkohotukseen siellä. Eiköhän se laukka taas ala toimia kentälläkin vähän ajan päästä.

Valkussa Sissi oli melko mukava. Vähän jännittyneitä pätkiä oli, kun taas tuli tilsaa. Tehtiin siirtymisiä ja kokoamisia. Siirtymiset on vaan niin vaikeita, poni jää pohkeen taakse ja siirtymiset töksähtää. Kun sain ponin paremmin takajalkojen päälle, siirtymiset parani. Laukassa väsyi jo selvästi, mutta muutama hyväkin askel saatiin koottua. Loppuraveissa oli jo oikein rento.

Tänään aloitin ohjasajamala Nettaa. Ajattelin, että siinä saisin helpommin korjattua sen vinoutta. Pyrkii tällä hetkellä tunkemaan takaosaa oikealle ja lapoja vasemmalle. Ohjasajaen pääsee helpommin käsiksi takaosaan. Netta toimi kyllä jälleen oikein hienosti. Niin meni avot ja raviväistöt molempiin suuntiin. Oikeassa kierroksessa tehtiin vähän etuosakäännöksiä, jotta saatiin takaosaa siirtymään vähän tervämmin ulos. Tehtiin myös vastataivutusta oikeassa kierroksessa, jotta oikea kylki venyisi. Hienosti poni taipui, kun tajusi mitä haetaan. Ravissa tehtiin vähän kokoamisia ja poni lyheni tosi hyvin, melkein tuli jo piaffia. Ei nyt ehkä ihan oikeaoppista, mutta ravasi kyllä muutamia askelia paikallaan :) Laukat otettiin molempiin suuntiin voltilla. Ohjat oli sen verran lyhyet, että poni joutui todella töihin. Mutta kyllä tuli hienoja pätkiä.

Lähes piffiä
Kuvat: Saija Pekkinen
Netan jälkeen ratsastin Minnin läpi. Tehtiin senkin kanssa siirtymisiä ja voltteja. Poni oli oikein positiivinen tänään ja toimi kivasti. Vähän se nyppii ohjaa edelleen, mutta on paljon jo tasaisempi. Laukat nousee tosi hienosti käynnistäkin. Vähän tarjos väärää laukkaa oikeassa kierroksessa, mutta muuten nostot oli hyviä. Laukka nousi heti ilman kiihdytyksiä ym. Loppukävelyt mentiin maastossa.

Glown kanssa käytiin reippailemassa maastossa. Meno on koko ajan sujuvampaa, mutta rennompi se saisi olla. Nyt kulkee pää pystyssä ja selkä alhaalla, kun joka paikassa on niin pelottavaa. Vasta loppulenkistä rentoutuu väsyessään. Nätisti ja reippaasti se kyllä etenee. Laukkakin pyörii hyvin. Tosin haluaisi laukata vain oikeaa laukkaa. Ensi kerralla treenataan siis  vasenta laukkaa maastossa.

Sissin kanssa oltiin Sulkalan Kimmon kouluvalkussa Anisissa. Tehtiin siirtymisiä ja temponvaihteluita käynnissä ja ravissa. Ensin käynnissä. Sissi tulee hyvin takaisin jo pelkällä ajatuksella, mutta ongelma onkin enemmän saada liike jatkumaan ilman "pysähtymistä". Siis sehän ei pysähdy varsinaisesti, mutta helposti siirtymisestä tulee töksähtävä, kun se ei ole rehellisesti pohkeen edessä, vaan "pysähtyy" eikä liike jatku eteenpäin. Heti kun löysin riittävän pienet avut ja ratsastin tarpeeksi jalalla, alkoi siirtymiset sujua. Seuraavana tehtiin käynnistä raviin ja takaisin -siirtymisiä. Edelleen sama ongelma, mutta nyt korjaantui jo nopeammin. Pitää vaan olla ihan superskarppina, että ei pyydä liikaa taakse. Ei siis pidä ajatella siirtymistä taakse/alaspäin vaan siirtymistä käyntiin, niin että liike ja ajatus säilyy eteenpäin. Ravissa tehtiin lyhennyksiä ja pidennyksiä myös. Niissä piti muistaa, ettei tee liikaa. Muutama askel riittää ja eteenratsastus ennen kuin tahti häviää. Sissi toimi lopulta erittäin kivasti ja rennosti. Lopuksi ravattiin ihan hidasta kevyttä ravia mahdollisimman matalassa muodossa. Sen Sissi teki tosi hyvin. Se oli aivan rento ja kaula venyi juuri niin pitkälle kuin käsi antoi myöden. Kokoamisissa huomasi taas, että väsy tuli, kun tahti alkoi hävitä hetkittäin. Nyt treenataan näitä ja pikkuhiljaa rakennetaan lisää voimaa. Oli kyllä sellainen valkku, että mielellään mennään uudestaankin!

Valkusta tuli myös hyviä neuvoja päätään nyppivän ratsastukseen, joten sormet oikein syyhysi päästä kotona Rosen selkään. Viritin sen satulaan kahvan ja ratsastin koko treenin vähintään yksi käsi kahvassa. Näin ei saa yhtään periksi ohjia nyppimällä ja lopettaa sen pikkuhiljaa. Tätä siis tiedossa myös Minnille ja Glowlle ja tietysti Minnin ja Rosen muillekin ratsastajille. Aluksi Rose suuttui todella ja jopa keuli vähän. Kun tajusi, ettei ohja nyt vaan anna periksi, rentoutui ja oli ihan superkuuliainen. Niin onnistui askeleen lyhennyksen ja pidennykset sekä siirtymiset askellajista toiseen kättä liikuttamatta. Molemmat kädet oli kahvassa kiinni, ohjat hyvällä tuntumalla ja poni kulki pyöreänä, rentona ja tahdikkaasti niin tempon vaihtelut kuin siirtymisetkin. Tätä nyt jatkossa, kunnes nyppimisestä päästään. Mahtavaa, kun saa uusia ideoita ja keinoja ratsastukseen. Pysyy motivaatio yllä! Huomenna heti uusiksi, onneksi poneilla on ollut kevyt alkuviikko ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti