sunnuntai 27. lokakuuta 2013

158. Luonnekuvauksia

Taas Hevostalli.net tietää kaiken. Varsinkin meidän ponien luonteesta...Ekku on nyt kuuma ja hermostunut ja sitä on kiusattu tuomalla se Irlannista Suomeen. Yleensä en viitsi kommentoida sinne mitään, kun se lisää vain vettä myllyyn, mutta nyt oli pakko kertoa millainen ori tällä hetkellä on. Kukaan ei ole sitä täällä käynyt katsomassa, joten tiedä sitten mistä tämä luonneanalyysi on tullut. Itse en edes suuremmin näistä kommenteista huolestu, mutta onhan se ikävää, jos jonkun orivalintaan vaikuttaa ht-netin luonnekuvaukset ilman asian tarkistamista. Meille saa siis tulla oreihin (ja muihinkin poneihin) tutustumaan. tarmoa tullaan varmasti näkemään kisoissakin, mutta Ekku todennäköisesti ei enää kilpakentillä esiinny.

Ekku on luonteeltaan hyvin pitkälti juuri sitä mitä ponilta kaipaan. Se ottaa tällä hetkellä hyvin lunkisti niin tarhassa kuin karsinassakin. Tottakai se tarkkailee mitä pihassa tapahtuu ja missä muut liikkuu. Se malttaa syödä hyvin ja keltaisista läikistä päätelleen nukkuu yönsä hyvin pitkin pituuttaan. Ratsain se on
erittäin kuuliainen ja miellyttävä. Poni toimii hyvin kevyillä avuilla ja keskittyy työskentelyyn. Se ei kuumu tai ennakoi, mutta eteenpäinpyrkimys on kohdillaan. Hyvin se pystyy kiinnittämään huomionsa työntekoon ja liikkumaan rentona, vaikka kentällä olisi muitakin. Alkuun se "tanssahtelee" rentoutuu nopeaan, kun työskentely aloitetaan. Väleissä ja lopussa kävelee pitkin ohjinkin ihan rennosti. Mä ainakin pidän sen luonteesta ja käsiteltävyydestä.

Olihan se tulleessaan hermostunut. Kukapa ei olisi, kun vaihtaa kotia kesken astutuskauden, vieraat ihmiset, vieraat hevoset. Annoin sen kotiutua rauhassa ja harjailin vain tarhassa. Ei yritetty edes aloittaa työskentelyä. En halunnut turhaan tapella sen kanssa. Nyt se on tallissakin ihan rauhallinen ja seisoo käytävällä ihan hiljaa harjatessa. Alkuun juoksi tarhassa, kun piti vahtia kaikkea mikä liikkuu, mutta nyt keskittyy syömiseen ja ravaa lähinnä portille sisälle hakiessa. Aika ja rutiinit ovat auttaneet herran kotiutumisessa ja nyt se on tyytyväinen. Toivottavasti se myös pysyy rauhallisena, kun astutuskausi taas alkaa. Jos sille nyt tämän jälkeen on edes tammoja tulossa.

Tässä Ekku meille tullessaan kesäkuun lopussa kesken astutuskauden

Ja tässä poni nyt lokakuussa
Mietin myös, että jos Ekku on hermostunut ja kuuma, niin Tarmo on sitten varmaan ihan seinähullu! Mutta niin vaan sekin oli tänään mukana tunnilla neljän tamman kanssa poni-ikäisen kuskin kanssa ja eilen oltiin pilkkosen pimeässä maastoilemassa kahden tamman kanssa. Sielläkin suurinta draamaa aiheutti kylkeä hipaissut risu...Ja ongelmitta Tarmo tarhailee tammojen vieressä sähkölangoissa. Kotona elämä sen kanssa on mutkatonta. Ensi kaudella aletaan kisata enemmän tosissaan. Luotan siihen, että ikä ja kokemus tuo sillekin lisää malttia. Onhan se tähänkin asti toiminut moitteetta Laatuponikisaa lukuunottamatta.

Pääasia on kuitenkin, että mä tykkään mun oreista ja ne toimii mun kanssa. Ne on kumpikin hyvin pitkälti sitä mitä ponilta haen. Tällä hetkellä connemaraoerejakin on niin paljon tarjolla, että ei ole mitään järkeä pitää oria toisia varten. Meillä pojat on siis ensisijaisesti omassa käytössä. Niiden ei tarvitse miellyttää ketään muuta. Jos joku muukin sattuu niistä tykkäämään ja haluaa käyttää jalostukseen, niin se on ok, mutta tyrkyttämään ei lähdetä. Toivon todella, että tulokset ja jälkeläiset puhuvat tulevaisuudessa puolestaan. Nyt ainakin "kalusto" on omaan käteen sopivaa ja uskon, että täältä löytyy muutama muukin, joka arvostaa samoja piirteitä ja haluaa näitä mun "kuumia" kasvatteja ostaa.

2 kommenttia:

 1. Kivasti saanut Ekku massaa.
  Noi ht.netin jutut kantsii jättää omaan arvoonsa. Luulen,että tammojen omistajat käyttävät harkinnassaan ihan muita lähteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oma suodatin on aika tehokas. Lähinnä naurattaa, kun muut tietävät asiat paljon paremmin, varsinkin kun kukaan ei todellakaan ole oria täällä nähnyt. Pääasia, että mä tykkään sen luonteesta ja se sopii mun käteen. Toivottavasti myös varsat tulevaisuudessa. En voi olla ainoa, joka pitää energisistä ja herkistä poneista.

   Poista