tiistai 1. lokakuuta 2013

146. Laatuponikisa, toinen päivä

Lauantaina illalla paikalle saapui loputkin meidän porukasta. Kun kamat oli saatu paikoilleen, käytiin tammojen kanssa vähän keventelemässä maneesissa ja pienellä maastokävelyllä. Ponit pääsi myös kokeilemaan järvessä kahlaamista. Rose meni hyvin varmasti veteen ja sen avulla saatiin muutkin houkuteltua sinne. Lenkin jälkeen muut jäivät tekemään tammoille viime hetken siistimisiä ja lähdin liikuttamaan Tarmoa. Se oli päivän aikana kerännyt ääliö-virtaa ja todella hermostunut. Päivän aikaan tallissa oli kova hälinä, poneja tuli ja meni. Karsinassa seisominen ei sopinut selvästikään sille. Se hyppi siellä pitkin seiniä välillä ihan urakalla. Naapurikarsinan ruuna ei sitä haitannut, vaan nimenomaan ohikulkuliikenne ja hälinä. Tallin piahlla se ei meinannut seistä millään, että olisin saanut vyön kiristettyä. Onneksi se on hyvin sisäistänyt paikallaan seisomisen selkään noustetssa. Kentällä ei suostunut kävelemään lainkaan. Ravailin ja laukkailin sen kanssa kunnes rauhoittui. Loputla toimi ihan kivastikin. Takaisin talliin ja pesulle. Pesarillakin se vain hyöri ja pyöri, nosteli jalkoja ym. Ilman kiinnipitäjää sen pesustakaan ei olisi tullut mitään. No poni saatin pestyä ja karsinaan. Ruuat kaikille ja mökkiin pesemään loput kamat. Samalla opettelin myös kouluradan askellajikoetta varten.

Sunnuntaina oli vuorossa sitten ratsastettavat 4- ja 5-vuotiaat ponit. Kisa alkoi jo aamulla yhdeksältä rakennearvostelulla. Ponit käytiin ruokkimassa seiskalta ja sen jälkeen käytiin itse syömässä. Paikalla oli kyllä superhyvin suunniteltu buffetti. Aamupalaan kuului kaikki leivistä puuroon ja kahviin. Herkullisen ja täyttävän aamupalan jälkeen mentiin laittamaan ensimmäisiä poneja kuntoon. Tarmo ja Minni olivat siis ensimmäisinä vuorossa. Netta ja Glow olivat vasta myöhemmin ja Rose siinä välissä. Otin Tarmon jo puoli tuntia enne rakennetta pihalle, jotta se ehtisi rauhoittua, mutta eipä siitä ollut mitään apua. Poni ei seissyt hetkeäkään, ei kävellyt eikä kuunnellutkaan lainkaan. Oma kärsivällisyys oli todella koetuksella. Rakenteesta kuitenkin ihan ok rivi.

Rakennearvostelu: Selvä rotuleima. Ilmeikäs pää. Pitkä hyvinliittyvä kaula. Melko vahva ylälinja, pitkä säkä, suora lanne. Pitkä lapa. Hieman lyhyt lautanen. Lihaksikas reisi. Jaloissa riittävä luusto. Sivusta hyväasentoiset jalat. Ahdas edestä. Leveät takajalan liikkeet käynnissä. Käynti tarmokas, tänään jännittynyt. Ravi tahdikas, kevyt, irtonainen lapa. Melko hyvin ravissa liikkuva poni. Tänään käynnissä hyvin jännittynyt. 8-8-7-7,5-7,5-7,5-7-6,5-8-7,5

Rakenteen jälkeen suoraan hyppyvermeet niskaan ja kentälle verkkaamaan. Aikaa oli reilusti, mutta pakko oli saada ponilta vähän karsinassa kerättyä virtaa pois. Lopulta tehtiin töitä noin tunti ennen suoritusta. Hyviäkin pätkiä mahtui mukaan, mutta häiriötä aiheutti tulevat ja menevät ponit, rakennearvostelussa olevat ponit ja laitumella olevat hevoset. Tuntui, että Tarmo on ratsastettavuudeltaan ja koulutukseltaan valovuoden muita ikäisiään jäljessä. Mitään vaaratilanteita se ei sentää aiheuta eikä mulla ole selässä sellainen olo, että se olisi poistumassa paikalta tai sei ei olisi hallinassa. Mutta silti...Kyllä hävetti. Se ei osannut käyttäytyä lainkaan.

Kun päästiin maneesiin estekokeeseen, poni muuttui ihan täysin. Se tiesi heti mistä on kyse. Virtaa oli jäljellä pitkästä verryttelystä ja sikailusta huolimatta. Poni suoritti kaikki hypyt innolla ja helposti. Rata oli kyllä oletettua korkeampi. Sääntöjen mukaan maksimikorkeus oli 80 cm, mutta nämä esteet oli kyllä siellä 90-100cm huitteilla.

Arvostelu esteitä: Tekniikka: Vähän vaihteli, mutta on varovainen. Aluksi jäykkä selästä, hyppy pyöristyi loppua kohden. 6,5 Kapasitetti: Melko hyvä. hyppäsi helposti tehtävät. Hypyt tänään parempia isommilla esteillä. 7 Laukka: Hieman jännittynyt. Saisi olla pyöreämpi ja takaosa paremmin alle 6 Yleisvaikutelma: Aluksi levoton, sittemmin keskittyi tehtäviin. Toimi ratsastajan apujen mukaisesti 6,5. Kehitysnäkymät: Riittävästi kapasiteettia ja intoa kehittyä hyväksi kilpaponiksi. 7 

Lopputuloksissa Tarmo oli 5/10, mihin olin ihan tyytyväinen.

Anni esitti Minnin. Rakennerivi oli ok ja estekoekin alkoi lupaavasti. Kuitenkin esteiden reilu korotus oli ollut sille liikaa ja poni päätti olla hyppäämättä. Oltiin laskettu sen varaan, että esteitä ei nosteta yli 80 cm korkeudelle, mistä se olisi vielä hyvin selvinnyt. Taas olisi pitänyt ottaa varman päälle ja mennä vain askellajikokeeseen. Oma moka. Taas ajattelin liian positiivisesti ja asetin ponin liian vaikeiden tehtävien eteen. Toivottavasti hyppyhalut eivät ole kadonneet täysin...Lopputuloksissa Minni oli 9/10.

Outi huolehti Rosen esittämisen. Rakenne meni ok, rivi tosin oli taas huonompi, mitä odotettiin. Se on saanut niin hyviä arvosteluja ennen ja nyt tänä vuonna se ei ole edes lähellä I-palkinon rajaa :( Rose meni myös esteet, mutta 5-vuotiaiden luokassa. S esuoritti erittäin kuuliaisesti ja täsmällisesti tehtävät ilman ongelmia. Pisteitä verotti sarjan A-osan pudotus ja varsinkin se, kun virhettä ei saatu korjattua uusintayrityksellä. Lopputuloksissa Rose oli 3/4.

Arvostelut: Rakenne: Hyvä rotuleima, ryhdikäs, suurilinjainen. Kaunis pää, pitkä hyvinliittyvä kaula. Vahva ylälinja. Hieman pitkä lanne. Pitkä pysty lapa, hyvä syvyys. Pitkä lihaksikas lautanen. Hyvä luusto. Hieman painuneet polvet, lyhyet vuohiset. Ahdas edestä. Tj suorat liikkeet. Käynti tarmokas, tahdikas. Ravi tarmokas, saisi olla irtonaisempi. Lihaksikas , hyvin kehittynyt poni. 8-8-8-7-7,5-7-7,5-7,5-7-7,5
Estekoe: Hyppytekniikka: Saisi olla pyöreämpi. Ej tekniikka saisi olla parempi. Irtoaa maasta vähän hitaasti. Saisi olla varovaisempi.5,5 Kapasiteetti: Suoritti turvallisesti vaadittavat tehtävät. Ei osoittanut tänään erityisen suurta kapasiteettia. 6 Laukka: Maahansidottua, saisi olla paremmin takaosan päällä. Lisää ilmavuutta laukkaan. 5,5 Luonne: Todella kiltti ja rehellinen. Siisti ja rauhallinen suoritus. 6,5 Kehitysnäkymät: Harjoittelun myötä ponissa ainesta ainaki aluetason poniksi. 6,5

Netta sai elämänsä parhaan rakennerivin ja esiintyi askellajikokeesskain edukseen. Liikkui reippasti ja teki tehtävät täsmällisesti. Pisteet riittivät 7. sijaan 17 poni joukossa, mikä on jo varsin hyvä saavutus! Toiveet hyvistä pisteissä kantakirjauksessakin nousee :)

Glown kanssa menin askellajikokeen. Se suoritti tehtävät jännityksestä huolimatta kunnialla ja reippaasti. Vähän se huuteli, mikä tekee sitten helposti tahtirikkoja. Valtavasti lisää voimaa vielä tarvitaan, jotta tahti säilyy ja selkä alkaa toimia paremmin. Rakenteesta poni sai päivän toiseksi parhaat pisteet, mutta lopulta poni oli 16/17. Glow lähtikin sitten kisoista suoraan kotiinsa jatkamaan harjoituksia. Mukava ja kiltti poni. Moni on sanonut, että siitä tulee hieno, mutta vaatii vielä paljon aikaa ja työtä. Toivottavasti työ alkaa tuottaa tulosta ja poni näyttää mihin oikeasti pystyy!

Kilpailun ylivoimaisesti hienoin poni oli valmentajamme Kärkkäisen Annan WPB-tamma Backwoods Zahara, joka vei nimiinsä sekä askellaji- että estechampionin tittelit. Uskomattoman hieno poni, jolle työnteko on kuin leikkiä. Niin tyytyväisenä ja helposti se liikkuu ja suorittaa tehtävänsä. Siinä on tavoitetta jokaiselle kasvattajalle ja ratsastajalle. Malliyksilö, jossa kaikki palaset ovat loksahtaneet paikoilleen: rakenne, luonne, kyky, koulutus ja yhteistyö. Sitä ei voi kuin ihailla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti