maanantai 4. marraskuuta 2013

159. Kun aika ei riitä

Meinas ihan jäädä postaus välistä, kun tämä olikin jäänyt luonnokseksi. Aika on kortilla ja painetaan jaksamisen rajoilla. Tämä "metsästysleskeys" on niin syvältä! Isäntä käy kotona nukkumassa (jos ei ole yövuorossa) ja vaihtamassa vaatteita. Töistä metsälle ja metsästä töihin, väliin mahtuu pokeri-iltaa jne. Onni on isovanhemmat, jotka auttavat paljon lasten kanssa, kun itsellä menee kaikki aika tallissa.

Ratsastamaan ei ehdi itse lainkaan muita kuin sovitut "asiakkaat" ja omat valmennukset. On niin turhauttavaa, kun aamulla suunnittlet, että tänään teen sen kanssa sitä ja ton kanssa tota. Sitten huomaat neljän jälkeen, että ei ole ehtinyt vielä edes tallia siivota saatika ratsastaa...Kaikki aika ja motivaatio katoaa tonne kuraan, liejuun ja pimeyteen. Karsinatkin on ihan märkiä ja kosteita, vaikka kuinka ajaa uutta turvetta. Vissiin se on jo valmiiksi niin kosteaa, että ei enää ime kunnolla eikä asiaa auta yhtään, että turvetta on "jatkettu" kutterilla viime keväänä turpeen ollessa kortilla. Joka päivä saa ajaa monta kärryä kuiviketta karsinoihin ja monta kärryä märkää lantalaan. Nyt päätinkin hakea olkipellettiä kokeiluun ensin muutamaan karsinaan ja katsoa olisiko se helpompi ja toimivampi tähän tilanteeseen. Kovasti kalliimpikaan se ei kyllä saisi olla. Kun koko talli on täynnä kaverita, ei vuokraa ole kiva joutua nostamaan...Mutta kokeillaan ensin.

Toinen aikasyöppö on tarhojen siivous. Pohjat on hiekkaa ja ne on käytössä vasta toista talvea, mutta voii taivas sitä mömmön määrää. Varsinkin portin kohdat on hyvin upottavia. Työ on hidasta, kun voit ottaa vain puolikkaita kärryllisiä ja sitten kynnät kaikin voimin liejussa n. 5-10 cm syvyydessä kuormaa tyhjentämään. Sitä itseään ei pysty kunnolla hiekasta erottamaan ja liejua tulee vaan lisää, jos et saa kaikkea kerättyä joka päivä. Haaveissa onkin tilata jossain välissä kivituhkaa ainakin pihaton portin edustalle. Jos se pysyisi vähän paremmin liejuttomana. Onneksi iso osa tarhojen siivouksesta sujuu porukalla. Soppareihin on kirjattu, että jokaisen hiekkatarhassa asuvan hevosen omistaja/vuokraaja/hoitaja tms. siivoaa tarhan väh. kerran viikossa. Kun tarhassa on vaikka kolme hevosta, joilla ihmisiä yhteensä viisi, homma ei kerry kovin suureksi kellekään.

Ennen monsuunisateita
 Nuppia hajottaa myös jatkuva loimien kuivattaminen. Siinäkin menee yllättävän paljon aikaa, kun kääntelet niitä ja asettelet kamoja kuivaushuoneessa, että edes osa kuivuisi. Luojan kiitos meillä on edes se kuivaushuone. Alkuun loimet kuivattiin satulahuoneessa ja se ei ollut kovin toimivaa. Tosin silloin loimia oli vain yhdeksän. Nythän niitä on 19. Lisäksi sinne pitäisi mahtua kypärät, suojat, huovat ja muut märät kamat. Haasteita siis. Tarvittaisiin isompi tila, jotta kamat saisi levitettyä paremmin ja tehokkaampi puhallin, jotta ne kuivuisi kunnolla.

Hevosten ruokkiminenkin on nykyisin melkoinen homma. Meillä heinät jaetaan neljä kertaa päivässä IKEA-kasseilla, kassillinen per poni (paitsi Reino ja Lissu saa yhteisen kuten myös shettikset). Pussitettavaa on siis neljä kertaa päivässä 17 kassillista. Pari vuotta olen jo haaveillut metallisista heinä häkeistä, joihin mahtuu koko säilöpaali. Siihen slow feeding -verkko päälle ja pussitettavaksi jäisi vain iltaheinät karsinoihin. Talvella meillä on ollut paalit tarhoissa, mutta heinää menee hukkaan valtavat määrät, kun niitä tallotaan, niissä maataan tai niitä käytetään vessoina. Hyvä katos/kaukalo ja verkko päällä ratkaisisi heinän ylimääräisen levittelyn ja verkko myös säännöstelisi syömistä paisumaan taipuvaisilla poneilla. Mutta se hinta...Pelkkä paalin kokoinen verkko on yli 200€ ja katos tonni siihen päälle. Tarhoja meillä on kahdeksan. Tietty auttais, kun yhdenkin saisi, mutta hintaa on liikaa sittenkin. Pienet kaukalot ja verkko meillä on, mutta se täyttäminen on ihan yhtä hidasta puuhaa, kun pussitus ja jako monta kertaa.

Pikkukaukalo, johon tulee vain heitettyä se kassillinen heinää 4x pv
 Jotain ratkaisuja olisi varmaan pakko alkaa tekemään ennen kun pää hajoaa. Tai sitten vaan purraan hammasta ja toivotaan, että pakkaset tulee pian. Hyviä ideoita olisi niin paljon, mutta toteutus vaatii isoja pääomia, joita ei todellakaan ole. Ostakaa joku hieno varsa (tai kolme)! Minnikin on kyllä kaupan oikean ostajan osuessa kohdalle. Vai oliskohan lottoaminen todennäköisempi tapa saada rahaa näihin parannuksiin...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti