keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

333. Sissin jalat...

Maanantaina oli vihdoin sovittuna Sissille eläinlääkäriaika, jotta saadaan selville mikä siellä etusissa mättää. Ponihan siis liikkui huonosti toukokuun lopussa, kun olin soveltuvuuskokeissa Ypäjällä. Ei mitään selvää ontumista missään vaiheessa, mutta liikkuminen oli pätkittäin epämääräistä. Siitä asti  Sissi on ollut hyvin kevyellä ja nyt kokonaan saikulla saatuaan potkun rintaansa.


Tältä patti näytti pahimmillaan
Aamuhan oli ihanan kesäinen ja lämmin... Toppatakkia siis niskaan ja vesisateeseen kahlaamaan kentälle poni liinan päässä. Patti ryntäissä on laskenut hyvin, joten ontumatutkimus pystyttiin tekemään. Ympyrällä Sissi liikkui ihan puhtaasti molempiin suuntiin. Molemmat etuset taivutettiin vuohisnivelten kohdalta ja molemmissa jaloissa oli havaittavissa taivutusreaktiot. Etujalat siis kuvattiin, tai siis vuohisnivelet. Se on kyllä näppärää, kun lähialueelta löytyy eläinlääkäri, jolla on kannettava röntgen-laite. Vuosi sitten hän kävi kuvaamassa Rosen takapolvet ja kintereet, kun se liikkui jäykästi. Yhdellä ponilla on kuvattu kavioluun asentoa jne. Kotona kuvaaminen on lähes ilmaista verrattuna klinikalle lähtöön. Ei poliklinikkamaksuja, ei menetettyä aikaa ja bensaa. Alle puoli tuntia ja homma oli hoidettu.

Kuvissa oli pientä sanomista. Vähän terävää reunaa ja epätasaisuutta. Ei paljoa, mutta 10-vuotiaalla ponilla saisi olla paremmat. Eikä ne siitä paremmiksi muutu. Nyt on siis tärkeää hoitaa jalkoja niin, etteivät ne oireilisi eivätkä pääse pahenemaan. Nyt jalat on ok, kun alla on kevyempi jakso, joten niitä ei lääkitty millään lailla. Nyt lisätään ruokintaan MSM tms. nivelvalmistetta, jalat kylmätään liikutuksen jälkeen ja yöksi laitetaan W-healing wrapit. Muutokset on sen verran pieniä, että nämäkin voivat pitää kintut iskussa, mutta jos ei, niin mietitään lääkitsemisvaihtoehtoja sitten. Treenejä ja kisoja täytyy myös miettiä vähän tarkemmin, varsinkin hyppäämisiä. Ei siis hypellä useampaa päivää putkeen.

Pohdin ääneen myös eläinlääkärille varsottamista. Onko sellaisen tamman paikka siitoksessa, jos sillä on nivelet rikki jo 10-vuotiaana? Sissillä on taustalla ylipainoa eikä sen varsa-ajasta juuri ole tietoa, joten eihän niitäkään vaikuttajina voi sulkea pois. Eläinlääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että muutokset ovat sen verran pieniä, ettei sen pitäisi olla esteenä varsottamiselle. Täytyy vaan valita mahdollisimman hyväjalkaisia oreja. Sissi on kyllä niin hyvä tamma, että olisi todella sääli olla käyttämättä sitä. Mutta toivotaan nyt, että jalat pysyy kunnossa vielä pitkään. Nyt tiedetään kuitenkin mitä siellä on ja miten pitää toimia. Potkusta sille on kuitenkin tullut jonkin sortin lihasvamma ja sen takia ollaan vielä pari viikkoa sairaslomalla. Siihen arnikaa ja jos saisi vaikka meidän hierojaa antamaan sille laseria siihen, niin paraneminen voisi nopeutua.

Näihin tunnelmiin tähdätään jälleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti