keskiviikko 22. tammikuuta 2014

193. Piian valkut

Koska tämän päivän Annan estevalkku peruuttiin, niin käytän ajan näinkin hyödyllisesti... Annetaan pyykkivuoren, kotisivujen päivityksen ja kuittien järjestelyn edelleen odottaa. Kummasti nämä peruuntuneet valkut saa aina ihan maahan, ei huvittaisi tehdä mitään. Nyt kun Annan estetreenit olisi ollut keskiviikkona, niin piti perua Krissen kouluvalkku. Nyt se olisi hyvin voinut olla, mutta näin tää taas menee. Krisse siirrettiin lauantaille ja Anna olis maanantaina. Ja taas joutuu Annan treenien alta siirtämään omat tunnit pois... Tulis jo kesä! Koitun pyytää isäntääkin tekemään meille lämpimän maneesin, niin ei tarttis kylmyyden takia perua mitään. Eikä kuljettamisenkaan takia. Nytkin kahdeksasta ratsukosta viisi olisi ollut meiltä/naapurista. Äkkiäkös siitä saisi täydet ryhmät. Mutta se maneesi puuttuu.

Viikko sitten oltiin Talli Linnan lämpimässä maneesissa Piian valkuissa. Ekana päivänä menin Rosen kanssa, jotta Outi saisi sen seuraavana päivänä Krissen valkkuun eikä Tarmolle tule liikaa hommia mennä kahta treeniä.  Hyvin olisin voinut Tarmon kuitenkin ottaa, kun eka päivä oli pelkkää puomijumppaa ja kouluvääntöä. Mutta kyllä se Rosekin oli hyvä valinta. Aloitettiin harjoitukset ravaamalla uraa pitkin ylitemmossa. Tarkoituksena oli saada moottori käyttöön ja selkä toimimaan paremmin. Kulmat piti taivuttaa silti huolella ja tuntuma säilyttää tasaisena. Rose alkoi toimia varsin kivasti selän läpi ja liikuttaa myös takajalkojaan tehokkaammin. Laukassa tehtiin myös samaa. Ravissa alettiin sitten työskennellä puomeilla kiemurauralla (neljä puomia), puomi, voltti kaarteeseen, puomi, voltti keskelle, puomi, taas voltti kaarteeseen ja vielä yksi puomi. Toisella pitkällä sivulla oli kolme puomia suoralla linjalla (16 m välit). Siinä piti pyytää askel ulos väistöä ja askel takaisin linjalle. Oikeassa kierroksessa Rose vähän kaatui sisälavalle, mutta parani koko ajan. Sitä työstettiin aika matalaan ja liiankin pyöreään muotoon, jotta selkä tulisi mahdollisimman hyvin mukaan ja liikkeen läpi. Poni tuntui kyllä tosi kivalta ja se saikin paljon kehuja. Sitä pääsee hyvin ratsastamaan ja siihen saa vaikuttaa. Rosella on hyvä pää. Laukassa tehtiin samaa kiemuraa molempiin suuntiin ja vaihdot keskellä olevilla puomeilla. Alkuun tehtävä sujui tosi hyvin ja vaihdot oli täsmällisiä, mutta väsymisen myötä koko kuvio meni sähellykseksi. Askeleet ei sopinut puomeille, vaihdot ei ollut puhtaita ja vauhti kiihtyi. Samalla kuski jäi puristamaan reisillä (lonkat jäykkinä) eikä päässyt liikkeeseen mukaan. Jatkossa siis keskitytään saamaan lisää liikkuvuuttas lonkkiin laukassa, jotta pääsen paremmin ponin ympärille ja vaikuttamaan enemmän istunnalla sekä vähemmän ohjalla. Kyllä oli rankkaa, kun itsellä oli kaikki röörit tukkeessa ja yskitti koko ajan.

Toinen päivä alkoi jo aamulla klo 8. Ihan epäinhimillinen aika! Yleensä olen vasta tehnyt osan aamutallista siihen aikaan ja nyt piti olla jo hevonen verkattuna paikan päällä. Onneksi Linnoille ajaa tästä vain 20 min. Ajoissa oltiin perillä, tällä kertaa Tarmon kanssa. Vuorossa oli jumppaa pikkuesteillä. Alkuverkkana taas vähän väistöjä ravissa ja ajoitusta puomeille laukassa. Tarmo oli koko ajan vähän hidas pohkeelle, vaikka mulla oli kannuksetkin. Se oli muutenkin taas tosi rauhallinen, ehkä sekään ei ollut herännyt vielä... Laukassa askel ei meinannut osua puomeille lainkaan. Hypyt aloitettiin puomeilla ja pikkupystyllä. Puomi-neljä askelta-puomi-kolme askelta-pysty-kolme askelta-puomi- neljä askelta-puomi. Eka ja vika puomi oli vähän kaarevalla uralla ja meille suurimmaksi ongelmaksi koitui linjan viimeinen puomi, josta poni punki aina ulkoa ohi.  Sujuihan sekin lopulta ja muuten askeleet osui ihan ok. Seuraava tehtävä oli puomi-viisi askelta- pikku okseri ja päätyyn ympyrälle, jossa oli innarivälein puomi-pysty-puomi. Ja taas poni änki kaarteessa ulos. Oli kovan työn ja tuskan takana saada se kääntymään riittävästi. Toistoja tuli monta, mutta meni se lopulta. Kolmas tehtävä oli neljän esteen jumppa. Puomi-yksi laukka-pysty-yksi laukka-pysty-kaksi laukkaa-okseri- kaksi laukkaa ja okseri. Linja meni muuten oikein hyvin, mutta poni valui hieman vasemmalle hypyissä. Loppuun koko rundi, pitkä jumppa, ympyrä ja toisen pitkän sivun puomit ja pysty. Viimeisellä kierroksella esteet siellä 90-100cm huitteilla. Rohkeasti Tarmo meni, mutta kyllä oli taas vaikeaa. Tuntui ettei askeleet osu sinnepäinkään eikä touhusta tule mitään. Miten sitä aina ratsastaakin niin ruokottoman huonosti Piian treeneissä. Maksaa itsensä kipeäksi niistä tunneista ja sitten sössii koko ajan. No ehkä se joku päivä alkaa sujua, kun tarpeeksi hakkaa päätä seinään. Toivottavasti en pilaa ponia sitä ennen.

Helmikkuussa on 10.-11. päivä seuraava Piian valkku, mutta olen varasijalla, että katsotaan kuinka käy. Kova hinku olisi mukaan kyllä. Maaliskuussa viimeistään päästään seuraavksi Piian treeniin. Siellä lupaan tsempata!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti