maanantai 1. huhtikuuta 2013

67. Seuraesteitä ja tulevaisuuden suunnitelmia

Ensin meillä piti olla tänään ohjelmassa seurakoulukisat Kotimäessä, mutta ne olikin peruttu :( No onneksi pääsimme vielä mukaan Teerisalon seuraestekisoihin. Sinne olikin jo ilmoitettu meiltä pikkuponit Jekku ja Lilli, mutta nyt siis myös Netta ja Tarmo lähtivät hyppelemään.

Lilli meni Villen kanssa 40 cm radan puhtaasti ja punavalkoinen rusetti oli kotiintuomisina. Reippaasti Lilli meni, vaikkei ole aikoihin hypännyt kunnolla. Onneksi nyt on kuski, joka voi vähän kaivella ponin taitoja esiin taas. Ehkä Peppikin kohta jo uskaltaa aloittaa ihan hyppäämisen Lillin kanssa. Ponilla olisi kyllä lahjoja lajiin, mutta kokemattomuus ja tarpeeksi pienen kuskin puute on ollut esteenä ponin hyppyuralla.

Tarmon ilmoitin mukaan 60 cm luokkaan, kun 40 cm on kyllä jo niin pieni, että ei tollanen isompi poni edes hyppää niitä. Tämä oli ponin neljäs hyppykerta ratsain. Verkassa poni kielsi ekalle hypylle kerran, mutta sen jälkeen meni kaikki täysin kyselemättä ja välillä sellaista kyytiä, että sai ihan kunnolla pidellä. Ponilla on kyllä sellainen palo tähän hyppytouhuun, että saapa nähdä mitä siitä tuleekaan! Muuten käytös jätti hieman toivomisen varaa...Matka ja lastaukset meni vielä ok, mutta paikan päällä hyöri ja pyöri koko ajan. hyvä että selkään pääsin. Kävellessä koitti mennä omia reittejään ja jos ei antanut punkea sinne minne halusi, koitti lähteä hipsimään ravia tai keulia. Vielä kun pohja oli aivan jäinen, niin hieman hirvitti koska kaadutaan. Odottelu ei selvästikään ole pojan parhaita puolia. Maneesissa verkatessa tulinkin lopulta alas taluttamaan, kun alkoi olla vähän ahdasta eikä poni halunnut kääntyä. Valmistautuessa sabotoitiin myös edellisen ratsukon rataa, kun poni lähti punkemaan ja peruuttelemaan sitten juuri sen esteen kohdalla, mikä olisi pitänyt hypätä...Kyllä hävetti! No onneksi oma rata meni paremmin kuin hyvin ja ponikin vähän rauhottui. Selvästi kevättä rinnassa... Mitäköhän meno on parin viikon päästä. Alkaa jo hirvittää koko oripäivät, kun ponin käytös menee pahemmaksi ja pahemmaksi koko ajan. Onneksi ratsastuskoe on vasta viimeisenä. Jos olisi vaikka jo väsynyt säheltämään ja rentoutisi. Se kuitenkin osaa kulkea oikein päin ja kauniisti, mutta tällä hetkellä ei vain malta. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta :)


Kilpaponi Tarmo, kuvat: Linda Määttänen
Täällä video radasta  

Tarmon kohdalle olen jo vähän miettinyt jatkoa oripäivien tuloksesta riippuen. Mikäli ponia ei hyväksytä kantakirjaan, varaan sille samantien ruunausajan ja se saa keskittyä tulevaan elämäänsä esteruunana. Kesän yli ponia viedään eteenpäin, mutta mahdollisesti (ponitilanteesta riippuen) se tulee syksyllä sitten myyntiin. Tosin Tarmon kohdalla "vaatimuksena" on koti, jossa se pääsee oikeasti kilparadoille. mieluiten pitäisin sitä yli 6-vuotiskauden, jonka jälkeen se olisi "valmis" kisaponi. Ponivuodet kun on niin lyhyet, että ponin pitää olla valmis paketti, jos ratsastaja tähtää vaikka kansalliseslle tasolle. Jos taas saa luvat, mulla on hyvä syy pitää poni itsellä. Kovasti olen  kuitenkin miettinyt, että onko mulla sille käyttöä...Oritarjontaa on sen verran paljon, että ei juuri kannata pitää oria muita varten. No kahden viikon päästä ollaan viisaampia.

Pohdin myös, mikäli Tarmo ruunataan, niin Kake saa luopua kalleuksistaan sitten samalla. Mikään kiire sillä ei ole, mutta tulee halvemmaksi, kun ruunataan kaksi yhdellä kertaa. Lenni ja Reetu saa vielä odottaa toimenpidettä, jotta ehditään pyörähtää vähän näyttelyissä ja hakea viisaampien mielipiteitä. Kake näyttää ainakin nyt ihan kammottavalta ja on muutenkin niin lyhytrunkoinen, että siitä ei kyllä jalostukseen ole. En sano, että noista muistakaan olisi, mutta haluan nyt kuitenkin odottaa ennen kuin tehdään mitään peruuttamatonta.

Oripäivien jälkeen Tarmolla alkaa loma ja sitten Essi huolehtii pääosin ponin treenaamisesta ja kisoista. Itse otan Minnin työn alle, jotta saadaan sille varmuutta kisatilanteisiin. Kun poni alkaa toimia, siirtyy Anni puikkoihin. Jossain välissä täytyy sitten tehdä päätöksiä meneekö se esteitä vai koulua breedersissä ja alkaa itse treenata sen mukaan. Ratsastan sen kuitenkin itse breedersissä. Rose saa sillä aikaa keskittyä kouluun ja pikkuluokkiin esteillä Outin kanssa. Menen kyllä senkin varmaan itse breedersissä, mutta sillä pohja on hyvällä mallilla, että lyhyempi yhteinen treeni riittää. Estepuolelle mennään ja siellä korkeudet on 80 ja 90 cm, joten paniikkia ei ole.

Glowlla on nyt vuorossa pakollinen loma, koska joka paikka on täynnä jäätikköä. Kengittäjä tulee 10.päivä, mutta siihen asti sen kanssa ei oikein voi tehdä mitään. Toisaalta poni on kyllä lomansa ansainnut. Kolme kuukautta ollaan tehty aika säännöllisesti töitä. Usein pieni miettimistauko auttaa uusien asioiden omaksumisessa. Kun maa sulaa, aloitetaan myös hyppyharjoitukset pikkuesteillä, mutta koulupuoli on päätavoitteena breedersissä. Myös Netta tähtää breedersiin koulupuolelle. Sen kanssa pitäisi sitten parit aluekoulukisat ainakin käydä tässä tulevan kesän aikana. Sovittiin Saijan kanssa myös, että seuraavissa estekisoissa menisin jonku luokan Netalla, jotta saisi taas ohimenovaihteen pois päältä.

Lenninkin kanssa odotellaan maan sulamista, jotta saadaan kärryt perään. Vähän olis tarkoitus ehtä ajamaan sitä enne laitumelle pääsyä. Varsat saavat olla kevään vielä aika rauhassa. Irtohypytystä treenataan kyllä muutamia kertoja heti kun kelit antaa myöden.

Sissin kanssa keskitytään pääosin aluetason karkeloihin ja Lissun kanssa odotetaan varsomista kuumeisesti. Utare alkaa pikkuhiljaa täyttyä, mutta muita merkkejä ei juuri vielä ole havaittavissa. Aina sillä on mennyt yli ja varmaan nytkin kun on näin kylmää vielä. Kahdeksas päivä olisi laskettu aika, mutta kuun puoliväliä veikkailen. Toivottavasti varsa tulisi ennen oripäiviä, niin ei tarvitsisi siellä jännittä lisäksi, että varsooko Lissu juuri silloin.

Tää on paha, kun tekee tallia itse monta päivää...On niin paljon aikaa ajatella kaikkea ;) Isäntäkin aina tykkää, kun tulen sisälle ja ilmoitan, et mä oon vähän miettiny...

2 kommenttia:

  1. Oot Hanna kyllä niin super ja realistinen ihminen että ihan kadehdin :)
    Ja kaikenlisäksi siulla on mahdollisuus tuohon ponien pitoon mitä ei kaikilla ole vaikka haluaisi.

    Voi kun asuttaisi samoilla seuduilla, niin miun ponit asuisi kyllä siun tallissa. Saisin itse tsemppiä omaan tekemiseen, ponit olisi loistohoidossa ja oppisin paljon siinä sivussa siulta ;)

    Haaveilla saa :D

    Terkuin Nita ja ponit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Välillä sitä miettii onko tää kaiken vaivan ja työn arvoista, mutta hyvinä päivinä muistaa miksi tätä on pienestä asti halunnut. Myös tällainen positiivinen palaute vetää suupielet korviin seuraavaksi viikoksi :)

      Poista