maanantai 28. tammikuuta 2013

Maastoilua ja estetreenejä

Aamusta ensimmäisenä (tai no aamutallin jälkeen tietty) lädettiin Glown kanssa maastoilemaan Saijan ja Netan matkaan. Mentiin ilman satulaa reilun tunnin ajan pitkin metsiä käynnissä. Välillä polutkin oli hukassa ja rämmittiin ihan umpihangessa. Poneille vähän väsykin kaikesta siitä rämpimisestä, mutta teki hyvää vaan niiden pallomahoille ;) Glown mielestä mörköjäkin oli liikkeellä, mutta onneksi kyttäämistää kummempia kuvioita ei tullut. Varsin mukava ja leppoisa lenkki eikä tuulikaan haitannut metsässä lainkaan.

Lapsetkin lähti Fammulaan, kun illalla oli luvassa estevalkkua ja isäntä meni yöksi töihin. Välissä pikapikaa karsinoiden siivous ja isännän kanssa kaurojen hakuun. Sen reissun jälkeen juoksutin Minniä liinassa kumppareilla. Se oli kyllä varsin pörheä poni ja eteni todella reippaasti. Aluksi se venkoili kumppareita vastaan, kun ei olla pitkään aikaan treenattu juoksuttamalla. Ponin rentouduttua, se liikkui erittäin kauniisti ja venytti hyvin ylälinjaa. Ehkä sitä pitäisi juoksuttaa useammin, jotta selkä saisi työskennellä vapaasti. Ajattelin myös käydä tällä viikolla ajamassakin sitä, kun on luvattu lämpösempää keliä. Noissa -20 asteen pakkasissa ei kauheesti houkuttanut käydä ajamassa poneja...

Illalla vielä Siiselin kanssa Anna estevalkkuun Niittyalhoon. Tehtiin ensin verkaksi paljon töitä puomeilla. Oli Suoria linjoja ja kaarteita, suoristuksia ja vaihtoja. Puomitehtävät meni kyllä paremmin kuin yleensä, ei astuttu edes joka kerta puomin päälle! Vaihdot ei oikein onnistunut puomeilla, kun en saanut ponia suoristettua kunnolla kaarteesta, vaan jäin roikkumaan sisäohjaan ponin punkiessa lapa edellä ulos. Muutaman kerran vaihdot onnistui todella hyvin, kun sain ponin suoraksi ennen puomeja, mutta muutaman kerran vaihto ei onnistunut edes kaarteessa. Sissi kuitenkin osaa vaihtaa ihan hyvin, mutta tänään sekään ei sujunut. Sama ongelma oli helposti esteillä, jäin sisäohjaan kiinni eikä laukka vaihtunut kuin ristilaukkaan hypyssä. Kääntelyiden jälkeen tehtiin pitkiä (7-8 laukkaa) suoria ja kaarevia teitä. Tuntui, että homma ei sitten enää sujunut sitäkään vähää...Taaskaan ei tietoakaan ponnistuspaikoista tai rytmistä. Jotain edistystä on sentään tapahtunut. Nyt näin hyvin paikat ja yritin päästä niihin, mutta poni ei tullut pidätteistä takaisin. Aiemmin olen vaan huomannut, että paikka ei sovi, mutta en ole tehnyt mitään...Ongelma on siis edelleen ihan perusratsastuksessa. Kun poni on avuilla ja pienessä laukassa, se ei oikein reagoi riittävästi pohkeeseen, vaan jää helpolla liian paikalleen vähän pohkeen taakse. Reilummassa laukassa taas menee helposti etupainoiseksi ja jää vähän painamaan kädelle, jolloin pidätteet ei meinaa mennä läpi. Nyt aletaan siis työstää tätä laukan säätöä. Riittävän isossa laukassa meno oli vähän sujuvampaa, mutta vasta extrakierroksilla, ponin jo hieman väsyessä, pidätteet alkoi mennä läpi. Viimeinen kierros oli hyvä ja olimme ponin kanssa samaa mieltä ponnistuspaikoista. Nyt se odotti, kun pyysin ja lähti eteen kuin pyysin. Taas esteet oli siellä 90 sentissä ja kaikesta sähellyksestä huolimatta puomit pysyi yllättävän hyvin ylhäällä. Eiköhän me joku päivä vielä opita.

Ollaan me tästä aika paljon edetty, Sissin toinen esterata (50cm) 1.5.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti