perjantai 20. helmikuuta 2015

299. Melkein piruettilaukkaa!

Torstaina oltiin Annan kouluvalkussa. Meidän tallilta lähti taas sellainen kevyt viiden ratsukon kokoonpano, lisäksi rajanaapurista tuli kaksi ratsukkoa. Täytyy kysyä, jos Anna voisi kesällä ajaa meidän kautta. Kaksi ryhmää tulisi helposti kasaan. Annahan ajaa vielä melkein meidän ohi tallille, jossa valkut on nyt. Kun vaan olisi maneesi. Se lisätään tallin vintin asunnon ja meidän oman talon yläkerran kanssa (halpojen)haaveiden listaan...

Menin tällä kertaa ekassa ryhmässä Venlan 5-v. kanssa. Se on todella raaka edelleen ja tarkoituksena olikin päästä vähän treenaamaan vieraassa paikassa, hyvällä pohjalla ja hakea vinkkejä treeniin. Tosin Venla lähti siitä kotiin, mutta seuraavalla jaksolla jatketaan näillä vinkeillä. Alkuun Venla vähän katseli paikkoja jännittyneenä ja pää oli kovin levoton. Vähän aikaa kun oltiin ravailtu, se alkoi keskittyä ja muotokin tuli tasaisemmaksi. Koko ajan keskityttiin lapojen kääntymiseen, jotta ne eivät jää ulos kaarteissa. Sitä ollaan onneksi treenattu kotonakin. Kun lavat alkoi pysyä mukana, alettiin tehdä tempon vaihteluja ravissa. Pienempiä askelia ja isompia askelia säilyttäen sama tuntuma ja muoto. Venla toimi hienosti ja oli kuulolla. Tähän lisättiin vielä taivutusta mukaan. Laukkaa otettin isolla soikiolla. Vasemmassa laukassa se oli ensin vähän pörheä, mutta tasaantui nopeaan ja nostot oli täsmällisiä. Välillä se vähän jarrutti ja poikitti, mutta ratsastamalla reippaasti eteen se suoristui. Oikea laukka oli taas haastava, kun nosti vasenta. Kaikki on nyt kiinni ajoituksesta, että saan avun läpi oikeaan aikaan. Nyt se ei nouse heti pyydettäessä, vaan vähän jäljessä, jolloin laukka on väärä. Oma paino pitää saada oikealle ja johtavaa ohjaa on hyvä käyttää. Ei siis uusia kikkakolmosia siihen asiaan. Oltiin tammaan oikein tyytyväisiä ja toivottavasti päästään jatkamaan treenaamista aktiivisesti. Siitä tulee hyvä ratsu, kun saa voimaa ja kuntoa sekä päästään nostamaan koulutustasoa. Nyt ollaan noin 3-vuotiaan tasolla. Tauot ratsutuspätkien välissä on olleet niin pitkiä, että eteneminen tapahtuu hyvin verkkaisesti.

seuraavalla tunnilla menin Sissin kanssa. Alkuun työskenneltiin käynnissä neliöllä, jossa kulmissa käännettiin takaosakäännöksellä. Sissille itse käännökset on helppoja, mutta en oikein ehtinyt verkata sitä ennen, joten muodossa olisi ollut toivomisen varaa aika paljonkin. Ravissa tehtiin ensin samaa neliötä ja kun lavat alkoi kääntyä siirryttiin ympyrälle neliön sisään. Kulmien kohdalle tehtiin käyntisiirtymiset. Ihan niin pehmeiksi en siirtymisiä saanut kuin Airan kanssa, mutta poni oli edelleen vähän pinkeänä. Siirtymisiä jatkettiin tekemällä vain lyhennykset ravin sisällä samassa kohtaa. Sissi lyheni hyvin, mutta tahti välillä hukkui. Kun muisti ratsastaa pohkeellakin kunnolla kokoamisessa, niin aktiivisuus ja tahti säilyi aika lailla paremmin. Tehtävään lisättiin "kulmiin" voltit edelleen lyhentäen ravia. Sissi alkoi toimia pikkuhiljaa paremmin ja tuli rennommaksi. Voltit oli tahdikkaita. Välillä jäin liikaa kädellä kiinni, mutta monta hyvääkin kokoamista tuli.

Laukassa jatkettiin samaa työstämistä volttien ja lyhennysten kanssa. Sissi pääsi oikein esittelemään osaamistaan, kun se kokosi lähes piruettilaukkaan volttien aikana. Volttien halkaisija oli varmaan alle 8 m ja väliin mahtui lähes paikallaan kääntyviä askeleita. Se tuntui niin makealta ja ylläätävän helpolta. Vähän tein kokoamista liikaa kädellä. Vasen kierros oli hankalampi ja asettuminen haastavaa. Otettiin turpiksetkin pois, mikä helpotti ehkä aavistuksen. Mutta puri se silti vasempaan kuolaimeen. Anna korosti vasemman pohkeen vaikutusta, kun kylki alkaa taipua, niin se helppaa paremmin myös sisäohjasta. Kovasti Sissi sai kehuja laukasta ja siitä kuinka paljon se on kehittynyt. Se on paljon pidemmällä laukassa kuin ravissa, mutta eiköhän se ravikin sieltä kehity. Kun nyt löydettäisiin se rentous. Kohta tässä tulee parin viikon jakso, kun pääsen työstämään ponia täysillä useampana päivänä. Toivotaan, että yhteinen sävel löytyisi taas ja pääsisin työstämään ponia niin, että siitä on hyötyä kaikille osapuolille. Joka tapauksessa poni oli niin hieno pätkittäin, että se kumoaa kaikki huonot pätkät! Hyvä mieli jäi, erittäin hyvä.

Tarmokin oli mukana Annin kanssa ja toimi oikein kuulaisesti ja rennosti. Se keskittyy aika paljon paremmin vieraissa paikoissa kuin kotona. Totesin myös sitä pois hoitaessa, että jestas sehän on lihava! Ekaa kertaa elämässään Tarmo "the silakka" on lihava. Ei sillä mitään mahaa ole, mutta kylkiluut ei todellakaan ole pinnassa ja lapojen päällä on vähän läskiä. Massiivinen syöttöprojekti on siis tuottanut tulosta. Todella hyvä siis, että Tarmolla on vähän ylimäärästä, koska se on nyt jo alkanut syömään huonommin ja vähän vaeltamaan tarhassa. Toivottavasti saadaan poni pysymään lihassa läpi kesän, niin ensi talvi pärjättäisiin vähemmän tujulla ruokinnalla. Mitään ongelmia ei ole ollut eikä poni ole kerännyt edes virtaa vahvasta ruokinnasta huolimatta, mutta tuleehan isommat syöttömärät kalliimmiksi. Lihomiseen on voinut vaikuttaa myös muutaman kuukauden ajan syötetty 4-legs maitohappobakteeri-valmiste. Sen "lihottava vaikutus" perustuu ravintoaineiden parempaan imeytymiseen suoliston ollessa paremmassa kunnossa.

Tästä kulmasta se näyttääkin vähän muhkeammalta, kuva : Anna Weckman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti